piątek, 5 czerwca 2020 13:00

10 powodów dla których musisz odwiedzić Dolinę Karpia

Autor Głos 24
10 powodów dla których musisz odwiedzić Dolinę Karpia

Mało kto wie, że Zachodnia Małopolska jest królestwem karpia. Karpia hodowano tu od czasów Kazimierza Wielkiego, a tereny w dolinie Wisły i Skawy stworzyły doskonałe warunki do zakładania w tym miejscu stawów hodowlanych. Dziś tę tradycję przypomina Stowarzyszenia Dolina Karpia, a zatorski karp jest rybą poszukiwaną i cenioną przez smakoszy ryb w całej Polsce. Znalazł on też swoje miejsce na "Mapie małopolskich przysmaków".

Dolina Karpia obejmująca obszar gmin: Brzeźnica, Osiek, Polanka Wielka, Przeciszów, Spytkowice, Tomice i Zator to miejsce o wyjątkowym krajobrazie, tworzonym przez zbiorniki wodne, zasiedlone tysiącem ptaków, doskonała regionalna kuchnia i tradycyjne rzemiosło oraz produkty ekologiczne, z których słynie ten teren.

1. Całą dolinę możesz zwiedzić na rowerze.

Szlak rowerowy Doliny Karpia ma prawie 87 km, prowadzi z Osieku Dolnego do Brzeźnicy, pętla szlaku prowadzi wokół stawów i rozlewisk historycznego zagłębia hodowli karpia zwanego „Mazurami Małopolski”, prowadzi przez chronione obszary Natura 2000: Dolinę Dolnej Skawy, Wiśliska, Rezerwat Przyrody Przeciszów i Rudniański Park Krajobrazowy. W Dolinie Karpia funkcjonują wypożyczalnie rowerów, można więc wypożyczyć rower na miejscu.

2. Zobaczysz największe stawy rybne w dolinie Wisły.

Stawy stanowią główną atrakcję przyrodniczą okolic Zatora i Oświęcimia. W pobliżu zbiorników gnieździ się mnóstwo ptaków wodnych. Można tu również zobaczyć liczne gniazda bocianów, które chętnie szukają zdobyczy na rozległych wilgotnych łąkach. Część tych zbiorników wodnych zobaczysz jadąc rowerem po licznych trasach rowerowych o różnych skalach trudności.1.

3.Spróbujesz najsmaczniejszego karpia na świecie.

W Dolinie Karpia kontynuowane są długowieczne tradycje związane z hodowlą karpia królewskiego, którego technika hodowli dotychczas nie została zmieniona. Dzięki temu ryba ta zachowuje niepowtarzalne walory smakowe. Karp zatorski, zwany też karpiem królewskim, jest rybą poszukiwaną i cenioną przez smakoszy ryb w całej Polsce. Najlepiej smakuje karp wędzony, karp w zalewie lub "karp po zatorsku" - zapiekany w śmietanie. Spróbujesz go w miejscowych lokalach gastronomicznych lub u gospodarzy, którzy zajmują się agroturystyką.

4. Własnoręcznie złowisz najsmaczniejsze ryby.

Dolina Karpia jest mekką dla wędkarzy z całej Polski, którzy wraz z rodzinami spędzają tutaj wolne chwile i wakacje. Mogą zarzucić wędki w rzekach, coraz lepiej zagospodarowanych starorzeczach i zbiornikach wodnych, powstałych po wydobyciu żwiru. Obok „karpia królewskiego” złowisz tu m.in. liny, jazie, tołpygi, amury, karasie pospolite i złociste, szczupaka, suma, okonia oraz jesiotra.W długim sezonie - od marca do października, stają się one miejscem wypoczynku dla miłośników wędkowania i ich rodzin.

5. Spojrzysz z Kopca „Grunwald” na Dolinę Karpia.

Kopiec Grunwald w Rabusiowicach usypany został przez mieszkańców w 500. rocznicę zwycięstwa pod Grunwaldem, zniszczony przez Niemców, ponownie usypany został na Tysiąclecie Państwa Polskiego. Kopiec zlokalizowany jest w miejscu dziewiczym przyrodniczo w sąsiedztwie dużego kompleksu stawów rybackich. Jest doskonałym miejsce do obserwacji przyrody i podziwiania Doliny Karpia z lotu ptaka.    

6. Spróbujesz najsmaczniejszych krówek.

W położonym w Dolinie Karpia Zatorze wytwarzana jest oparta na tradycyjnej recepturze słynna Krówka Zatorska. Jej sekret oparty jest na wieloletnich doświadczeniach lokalnych mistrzów cukiernictwa. Do produkcji krówek wykorzystywane są surowce dostarczane przez okolicznych rolników, dlatego Krówka Zatorska ma niepowtarzalny smak i przywołuje wspomnienie słodkiego dzieciństwa. Krówka świetnie sprawdzi się również jako słodka pamiątka z Doliny Karpia.

7. Spotkasz się z historią zachodniej Małopolski.

W Dolinie Karpia nie brakuje miejsc przypominających dawne dzieje tego rejonu. Od śladów kultury łużyckiej w Grodzisku, przez średniowieczne drewniane kościoły (np. w Graboszycach i Palczowicach), przez zamki i dwory przypominające dawnych właścicieli tych ziem (np. Zamek Potockich w Zatorze, dwór w Ryczowie czy w Brzeźnicy), relikty fortyfikacji miejskich, średniowieczne założenia architektoniczne, przydrożne figury i kapliczki, zabytkowe cmentarze katolickie i żydowskie. Nie można tez nie zajrzeć do kościoła parafialnego p. w. śśw. Wojciecha i Jerzego w Zatorze, w którego krypcie spoczywają m.in. Anna z Tyszkiewiczów Potocka – Wąsowiczowa i jej mąż gen. Stanisław Wąsowicz – adiutant Napoleona I oraz Maurycy i Ludwika Pottocy. Nie wystarczy czasu, żeby zwiedzić wszystko za jednym razem, dlatego warto tu wracać.

8. Zwiedzisz jedyne w swoim rodzaju Ekomuzeum Doliny Karpia.

Ekomuzeum to sieć atrakcji w terenie prezentujących „żywe” dziedzictwo przyrodnicze, historyczne i kulturowe – pozwala w wyjątkowy sposób zobaczyć, poznać i doświadczyć różnych wartości regionu. Dzięki stworzonej w ramach projektu aplikacji znajdziesz bez problemu najciekawsze miejsca widokowe i trafisz do wszystkich atrakcji, spotkasz się z ciekawymi ludźmi, którzy powiedzą o tym wyjątkowym regionie a nawet zapiszesz się na warsztaty lokalnego rzemiosła. O kulturze i historii Doliny Karpia dowiesz się te w Izbie Regionalnej Doliny Karpia w Brzeźnicy i Muzeum Regionalnym w Bachowicach.

9. Zabawisz się do białego rana na „Święcie Karpia” w Zatorze.

„Święto Karpia” to trzydniowe święto regionu. Przyjeżdża na nią coraz więcej gości, zwabionych zapachem wędzonej i smażonej ryby oraz niepowtarzalną atmosferą zabawy. Impreza tradycyjnie odbywa się w pierwszy weekend lipca, a na na scenę usytuowana na zatorskim rynku zapraszają największe gwiazdy piosenki.

10. Spróbujesz smakołyków regionalnej kuchni.

Dolina Karpia słynie z produktów regionalnych, oznakowanych logiem Doliny Karpia. Znajdziesz tu restauracje serwujące potrawy z karpia oraz kawiarnie z regionalnymi produktami . Warto kupić miejscowe miody, tradycyjny chleb Revel, na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego, otrębów pszennych i żytnich , a na drogę zabrać wędzonego karpia .

Turystyka

Turystyka - najnowsze informacje