środa, 8 kwietnia 2020 19:06

Colostrum jako naturalny produkt regulujący odporność

Autor Artykuł sponsorowany
Colostrum jako naturalny produkt regulujący odporność

Colostrum, nazywane też siarą lub młodziwem, stanowi naturalny produkt wytwarzany przez gruczoły mlekowe ssaków. Do jego powstania dochodzi w ostatnim okresie ciąży, a koniec produkcji ma miejsce kilkadziesiąt godzin po porodzie, gdy zaczyna przekształcać się w pełnowartościowe mleko. Od mleka zdecydowanie różni się składem. Co warto wiedzieć o colostrum?

System odpornościowy – jeden z najważniejszych układów człowieka

Colostrum jest w pełni naturalnym produktem, który wspiera i reguluje odporność noworodków, ale wykorzystuje się go również do wzmocnienia organizmu starszych dzieci oraz dorosłych. Stanowi pierwszy pokarm dla każdego człowieka – dostarcza energii i odżywia, a przede wszystkim wspiera układ odpornościowy. U noworodków funkcje obronne organizmu nie są jeszcze właściwie wykształcone, przez co są znacznie bardziej narażone na infekcje i inne choroby. U starszych dzieci system immunologiczny dopiero nabiera odpowiednich właściwości, dlatego naturalne wspomaganie jest bardzo przydatne. Dorośli, a w szczególności osoby w podeszłym wieku, także mogą mieć problemy z odpornością. Składają się na to inne schorzenia przebyte lub przewlekłe, ale również zanieczyszczenie środowiska i wysoko przetworzone pożywienie. Colostrum jako naturalna substancja o szerokim spektrum właściwości wzmacnia obniżoną odporność.

Jaki jest skład colostrum?

Aż 60% suchej masy młodziwa stanowią białka i peptydy – jest to zawartość sprawdzona w pierwszych godzinach po porodzie. Z upływem czasu ich ilość zmniejsza się na rzecz lipidów oraz cukrów, które są podstawowymi składnikami mleka. Dlatego colostrum wykorzystywane w suplementach powinno być pobierane w ciągu 2 godzin od rozpoczęcia laktacji. Produkty zgodne z takim standardem są oferowane przez genactiv.eu. Siara znajdująca się w suplementach jest pobierana od krów, ponieważ jej właściwości są zbliżone do colostrum ludzkiego. W colostrum wyodrębniono aż 250 różnych biologicznie aktywnych składników. Uwagę należy zwrócić na obecność immunoglobulin, laktoferyny, lizozymu, laktoalbuminy i kolostryniny. Ważną rolę odgrywają aminokwasy egzogenne. Ponadto w siarze znajduje się duża ilość witamin A, C, E, B1, B2, B6 oraz składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor, potas i sód.

Jak colostrum wpływa na funkcjonowanie organizmu?

Colostrum silnie oddziałuje na układ immunologiczny, powoduje usprawnienie jego działania. Badania naukowe dowiodły, że ma niebagatelne znaczenie w przywracaniu szczelności bariery jelitowej. Pomaga przywrócić równowagę mikroflory jelitowej i redukuje stany zapalne. Przyspiesza regenerację i gojenie się tkanek. Dodaje energii oraz wzmacnia siły witalne.

Bezpieczeństwo stosowania i skuteczność colostrum

Colostrum jest bezpieczne w stosowaniu, o czym świadczy fakt, że stanowi naturalny pokarm noworodków. W postaci przetworzonej również ma dużą wartość i skutecznie wspiera pracę układu odpornościowego, a na dodatek pozostaje w pełni bezpieczne. Aby colostrum w procesie produkcji zachowało swoje właściwości, ważne jest jednak, aby nie było suszone w wysokiej temperaturze, lecz poddane liofilizacji i suszone w temperaturze do 40°C, co zapewnia zachowanie właściwości białek.

Styl Życia

Styl Życia - najnowsze informacje

Rozrywka