Colostrum, nazywane też siarą lub młodziwem, stanowi naturalny produkt wytwarzany przez gruczoły mlekowe ssaków. Do jego powstania dochodzi w ostatnim okresie ciąży, a koniec produkcji ma miejsce kilkadziesiąt godzin po porodzie, gdy zaczyna przekształcać się w pełnowartościowe mleko. Od mleka zdecydowanie różni się składem. Co warto wiedzieć o colostrum?
System odpornościowy – jeden z najważniejszych układów człowieka
Colostrum jest w pełni naturalnym produktem, który wspiera i reguluje odporność noworodków, ale wykorzystuje się go również do wzmocnienia organizmu starszych dzieci oraz dorosłych. Stanowi pierwszy pokarm dla każdego człowieka – dostarcza energii i odżywia, a przede wszystkim wspiera układ odpornościowy. U noworodków funkcje obronne organizmu nie są jeszcze właściwie wykształcone, przez co są znacznie bardziej narażone na infekcje i inne choroby. U starszych dzieci system immunologiczny dopiero nabiera odpowiednich właściwości, dlatego naturalne wspomaganie jest bardzo przydatne. Dorośli, a w szczególności osoby w podeszłym wieku, także mogą mieć problemy z odpornością. Składają się na to inne schorzenia przebyte lub przewlekłe, ale również zanieczyszczenie środowiska i wysoko przetworzone pożywienie. Colostrum jako naturalna substancja o szerokim spektrum właściwości wzmacnia obniżoną odporność.
Jaki jest skład colostrum?
Aż 60% suchej masy młodziwa stanowią białka i peptydy – jest to zawartość sprawdzona w pierwszych godzinach po porodzie. Z upływem czasu ich ilość zmniejsza się na rzecz lipidów oraz cukrów, które są podstawowymi składnikami mleka. Dlatego colostrum wykorzystywane w suplementach powinno być pobierane w ciągu 2 godzin od rozpoczęcia laktacji. Produkty zgodne z takim standardem są oferowane przez genactiv.eu. Siara znajdująca się w suplementach jest pobierana od krów, ponieważ jej właściwości są zbliżone do colostrum ludzkiego. W colostrum wyodrębniono aż 250 różnych biologicznie aktywnych składników. Uwagę należy zwrócić na obecność immunoglobulin, laktoferyny, lizozymu, laktoalbuminy i kolostryniny. Ważną rolę odgrywają aminokwasy egzogenne. Ponadto w siarze znajduje się duża ilość witamin A, C, E, B1, B2, B6 oraz składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor, potas i sód.
Jak colostrum wpływa na funkcjonowanie organizmu?
Colostrum silnie oddziałuje na układ immunologiczny, powoduje usprawnienie jego działania. Badania naukowe dowiodły, że ma niebagatelne znaczenie w przywracaniu szczelności bariery jelitowej. Pomaga przywrócić równowagę mikroflory jelitowej i redukuje stany zapalne. Przyspiesza regenerację i gojenie się tkanek. Dodaje energii oraz wzmacnia siły witalne.
Bezpieczeństwo stosowania i skuteczność colostrum
Colostrum jest bezpieczne w stosowaniu, o czym świadczy fakt, że stanowi naturalny pokarm noworodków. W postaci przetworzonej również ma dużą wartość i skutecznie wspiera pracę układu odpornościowego, a na dodatek pozostaje w pełni bezpieczne. Aby colostrum w procesie produkcji zachowało swoje właściwości, ważne jest jednak, aby nie było suszone w wysokiej temperaturze, lecz poddane liofilizacji i suszone w temperaturze do 40°C, co zapewnia zachowanie właściwości białek.