wtorek, 18 maja 2021 09:14

Słowiańskie przetwory warzywne

Autor Artykuł sponsorowany
Słowiańskie przetwory warzywne

Warzywa to samo zdrowie. Spożywanie ich pozwala nie tylko utrzymać nas w zdrowiu, ale także zachować dzięki nim świetną sylwetkę. Ze względu na położenie geograficzne, warzywa ze znanego źródła możemy spożywać tylko w sezonie. Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem przez cały rok, poznaj sposoby naszych sąsiadów na przetwory warzywne, które w zimowy dzień przyniosą Ci odrobinę słońca na talerzu.

Przetwory warzywne

Niewiele osób wie, że sposoby przedłużania ważności produktów spożywczych wymyślili Słowianie. Gdyby nie rdzenni mieszkańcy słowiańskich terenów, takie nacje jak Anglicy, Niemcy czy Francuzi długo nie znaliby kiszenia. Śmiało możemy stwierdzić, że to wielki dar dla świata. Sposobów na konserwację żywności jest wiele. Swoje ulubione warzywa możemy kisić, marynować, pasteryzować, przechowywać w oleju czy też w soli. Najczęściej przetwarzamy warzywa, które nie są dostępne w okresie zimy, a ich spożywanie jest konieczne, aby nasze ciało było zawsze w formie.

Adżyka - gruziński sos

Ciekawym dodatkiem do naszych dań może być gruzińska Adżyka, która jest połączeniem papryki, pomidorów oraz najsłynniejszych gruzińskich przypraw. Przetwór ten jest doskonałym urozmaiceniem mięs, makaronów, a także kanapek. Ze względu na dużą popularność w Gruzji, przysmak ten doczekał się wielu wariantów. Możemy zakupić go o smaku pikantnym, a osoby o delikatniejszych kubkach smakowych mogą wybrać opcję łagodną. Konsystencja Adżyki także ma wiele modyfikacji - oprócz sosów możemy skosztować past do kanapek. Aby spróbować tego wyjątkowego przetworu, przejrzyj ofertę warzywnych przetworów, klikając w link: https://best-market.pl/przetwory-warzywne/. Znajdziesz tam gruziński sos, a także wiele innych słowiańskich przetworów.

Marynowane i kiszone pomidory

Najsłynniejszym przetwarzanym warzywem na Ukrainie i w Rosji jest pomidor. Kiszone i marynowane pomidory znajdziemy w każdym tamtejszym sklepie. Jak niejednokrotnie mówią znajomi zza wschodniej granicy, przetwór ten gości bardzo często na ich stole. Pomidory marynowane i kiszone na Ukrainie są równie popularne, jak w Polsce kiszone ogórki. Przetwór ten można spożywać bezpośrednio ze słoika, bez żadnych dodatków, a także tworzyć z niego różne dania takie jak sosy i zupy.

Gdzie kupić kiszone i marynowane pomidory?

Ze względu na ich probiotyczne działanie, a także dużą zawartość składników odżywczych, towar ten w Polsce niezwykle szybko znika ze sklepowych półek. Zachęceni jego prozdrowotnym działaniem oraz chęcią poznania nowych smaków, Polacy bardzo chętnie sięgają po ten smakołyk. Na szczęście sklep zajmujący się eksportem towarów z Ukrainy, Rosji i Gruzji ma stałe dostawy pomidorów zarówno marynowanych jak i kiszonych. Aby spróbować, jak smakują przetworzone pomidory, zajrzyj w link: https://best-market.pl/przetwory-warzywne/przetwory-z-pomidorow/pomidory-marynowane-i-kiszone/. Gwarantujemy, że  kiedy ich spróbujesz, nie będzie to Twój ostatni zakup.

Gotowanie - najnowsze informacje