sobota, 13 czerwca 2020 08:19

Wyposażenie kawiarni: co powinny mieć ekspresy?

Autor Głos 24
Wyposażenie kawiarni: co powinny mieć ekspresy?

Bez ekspresu kawiarnia z prawdziwego zdarzenia nie istnieje. Większość osób ma świadomość, że ekspresy do kawiarni powinny charakteryzować się nieco innymi właściwościami niż sprzęt używany w warunkach domowych. Jest tak nie tylko dlatego, że to smak naparu w dużej mierze decyduje o sukcesie prowadzonego punktu, ale przede wszystkim ze względu na znacznie większą eksploatację sprzętu. Klienci oczekują z reguły szerokiego wachlarzu smakowego. Poza tradycyjnym espresso, cappuccino, latte i americano, proszą także o mniej popularne opcje, na przykład macchiato, ristretto czy lungo. Te wszystkie czynniki koniecznie trzeba wziąć pod uwagę, wybierając najlepszy ekspres. Co jeszcze jest ważne?

1. Jakość i serwis

2. Opcje i funkcjonalności

3. Moc, wielkość, ciśnienie

Oczywiście, to tylko kilka przykładowych czynników, jakimi trzeba się sugerować, kompletując wyposażenie kawiarni.

Jakość i serwis

Zacznijmy od kwestii najbardziej oczywistych, ale i najważniejszych: wyposażenie kawiarni powinno przede wszystkim być bezawaryjne i - jeśli już do usterek dojdzie - szybko serwisowane. Często wykorzystywana jest opcja leasingu sprzętu. Jeśli już decydujemy się na zakup, sprawdźmy, na jaki czas ekspresy do kawiarni objęte są gwarancją i jakie są warunki napraw lub wymiany sprzętu na nowy. Raczej nieopłacalnym wyborem jest natomiast zakup ekspresu używanego. Nie mamy pełnej wiedzy co do jego przeszłości, sposobu użytkowania, konserwacji i wcześniejszych napraw. Taki sprzęt może być ryzykowną inwestycją, która raczej nie zwróci się w czasie.

wyposażenie kawiarni

Opcje i funkcjonalności

To drugi, bardzo obszerny temat. Rozpiętość cenowa ekspresów do kawy jest dość duża, przede wszystkim ze względu na dostępne możliwości. Jeśli kawa ma być tylko dodatkiem do szerokiej oferty ciast, prawdopodobnie wystarczy maszyna z kilkoma podstawowymi opcjami. Jeśli jednak chcemy bawić się smakami i typami kaw, sięgać po różne gatunki i wykorzystywać je we własnych wariacjach smakowych, potrzebujemy czegoś lepszego. W pierwszej kolejności uwagę trzeba zwrócić na młynek, bo napar ze świeżo zmielonych ziaren stanowi absolutną podstawę. Jeśli dodatkowo znajduje się tam opcja regulacji grubości mielenia - tym lepiej. Pozwala to przygotować kawę mocniejszą lub słabszą, w zależności od potrzeb.

Warto rozważyć zakup ekspresu kolbowego, dzięki któremu w menu będzie można umieścić nawet kilka rodzajów kaw. Poszczególne warianty nie są sobie równe i - w zależności od wielkości i rodzaju sprzętu - liczyć można na różne efekty jego działania. Koniecznie trzeba również sprawdzić asortyment niezbędnych i opcjonalnych akcesoriów oraz części zamiennych.

Ekspresy do kawiarni

Moc, wielkość i ciśnienie

Kwestią, którą należy potraktować bardzo poważnie, jest wydajność urządzenia. Moc ekspresu bezpośrednio przekłada się na wysokość rachunków za zużycie energii elektrycznej. Obecnie stosowane są coraz bardziej ekonomiczne rozwiązania, pozwalające na zminimalizowanie poboru prądu, upewnijmy się jednak, że z taką właśnie możliwością mamy do czynienia. Kolejny ważny czynnik to pojemność bojlera: im wyższa, tym więcej filiżanek napoju będzie można przygotować w krótkim momencie. Zastanówmy się, czy nasza kawiarnia będzie raczej spokojnym miejsce, w którym tłok nie spowolni działań, czy też nastawiamy się na godziny szczytu. Wysokiej klasy ekspresy do kawiarni są wyposażone w funkcjonalności stabilizujące temperaturę wody i regulujące jej ciśnienie. Dzięki tym możliwościom każda filiżanka espresso będzie miała taki sam smak.

Styl Życia

Styl Życia - najnowsze informacje