sobota, 28 marca 2020 16:12

Żywność a koronawirus. Czy pieczywo sprzedawane luzem jest niebezpieczne? GIS komentuje

Autor Katarzyna Domagała
Żywność a koronawirus. Czy pieczywo sprzedawane luzem jest niebezpieczne? GIS komentuje

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował informację ws. pieczywa sprzedawanego luzem a obaw klientów dotyczących bezpieczeństwa spożywania takich produktów w czasie epidemii. Chodzi - rzecz jasna - o możliwość przenoszenia się wirusa poprzez żywność. Jest się czego obawiać?

GIS komentuje, że aktualnie nie ma żadnych dowodów naukowych potwierdzających możliwość zakażenia się koronawirusem drogą pokarmową. Inspektorat przypomina jednak o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny, czyli używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.

Jeśli kupujący ma jednak wątpliwości co do tego, czy kupione pieczywo na pewno bezpieczne, może skorzystać z prostego triku - włożyć pieczywo na ok. dwie minuty do piekarnika nagrzanego do 180-200 °C. Według źródeł naukowych wirusy przestają być aktywne w temperaturze 60-70°C.

Źródło: GIS, RMF24.pl

koronawirus najnowsze informacje

Małopolska - najnowsze informacje

Rozrywka