środa, 27 lipca 2022 14:23

Zrób domowe, perfekcyjne sezamki!

Autor Artykuł sponsorowany
Zrób domowe, perfekcyjne sezamki!

Czy Tobie też sezamki kojarzą się z dzieciństwem? Chrupiące, lekko słodkie i odrobinę gorzkawe – twarde i pełne smaku. Jeśli chcesz przywołać te wspomnienia, koniecznie przygotuj domowe sezamki. To wcale nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Składniki na domowe sezamki. Czy masz je w domu?

To, czego potrzebujesz do zrobienia domowych sezamków, prawdopodobnie znajduje się w Twojej spiżarni. Nie jest tego dużo – właśnie dlatego sezamki są tak świetnym deserem dla starszych i młodszych. Głównym składnikiem jest oczywiście sezam, jednak cukru także nie może zabraknąć w tym deserze. To właśnie on jest spoiwem sezamków i sprawia, że są tak pyszne i chrupiące. Jeśli jednak nie chcesz korzystać z cukru białego, możesz zastąpić go brązowym, stevią, ksylitolem, a nawet miodem. Wszystko zależy od Ciebie. Do tych składników musisz dodać jeszcze odrobinę masła oraz wody, by cukier i sezam nie przypaliły się i skarmelizowały tylko do odpowiedniego stopnia. Niektórzy proponują również dodatek cukru wanilinowego bądź ekstraktu waniliowego, by odrobinę złagodzić smak sezamu. To jednak nie jest konieczne. Możesz wypróbować sezamki w obu wersjach.

Przygotowanie domowych sezamków

Zacznij od podprażenia 250 gramów sezamu na patelni. Nie dodawaj tłuszczu – na tym etapie musisz tylko podgrzać sezam na tyle, by zrobił się złoty. Gdy skończysz, odstaw patelnię na bok. Teraz wsyp 200 gramów cukru do małego garnka z grubym dnem, dodaj łyżeczkę wody i podgrzewaj, aż cukier się skarmelizuje. Mieszaj dokładnie. Następnie dodaj łyżkę masła i mieszaj szybko, by masło się roztopiło. Teraz czas na sezam – wrzuć go do garnuszka z cukrem i wymieszaj, by całość się połączyła. W tej chwili musisz wejść na wyższe obroty – tu liczy się czas. Masę wyłóż na papier do pieczenia i przykryj drugim kawałkiem papieru. Zacznij wałkować, by osiągnąć pasek o grubości około pół centymetra. Musisz zrobić to od razu, gdyż karmel gęstnieje w szybkim tempie. Teraz zdejmij papier z góry i zacznij kroić sezamki. Nie zostawiaj tego na później – masa zgęstnieje, a sezamki zaczną się kruszyć podczas krojenia. Deser jest już gotowy. Widzisz, mówiliśmy, że szybko pójdzie!

Pyszne domowe sezamki to deser, który z pewnością przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Jeśli szukasz właśnie takich prostych, smacznych przepisów, koniecznie zajrzyj na stronę W Kuchni Z Wedlem.

Styl Życia

Styl Życia - najnowsze informacje