piątek, 23 października 2020 09:58

Nietypowe rodzaje tortu - jak urozmaicić ten klasyczny deser?

Autor Artykuł sponsorowany
Nietypowe rodzaje tortu - jak urozmaicić ten klasyczny deser?

Tort to cukiernicza klasyka. Składa się z puszystych biszkoptów przekładanych kremowymi masami. Daje to całkiem duże pole do popisu dla osób, które lubią kuchenne eksperymenty. Nie musisz stale przygotowywać tego samego ciasta, zgodnie z recepturą. Za każdym razem możesz je nieco urozmaicić, dodając koloru czy przedstawiając nowe wariacje na temat dekoracji blatu.

Klasyczny tort to przede wszystkim dobrej jakości biszkopt, czekoladowy lub zwykły, i masa. Na temat tego wypieku powstało już jednak wiele wariacji, które warto przetestować przy najbliższej okazji. Jedną z nich jest stworzenie tortu z… naleśników, inną ozdobienie całej słodkiej konstrukcji kolorowymi cukierkami i batonikami. Od preferencji solenizanta, jego zainteresowań, a także wieku zależy, którą opcję wybierzesz. Jedno jest pewne – zarówno on, jak i pozostali uczestnicy przyjęcia będą zachwyceni nietypowym tortem.

Tort cukierkowy

Ten kolorowy wypiek na pewno zachwyci wszystkie dzieci. Składa się z biszkoptów oraz masy w różnych smakach. Może być ona owocowa, czekoladowa, śmietankowa lub inna, w zależności od tego, co wybierzesz. Boki wypieku nie są tynkowane masą cukrową, lecz obłożone czekoladkami w kształcie prostokątów. Z wierzchu ciasto posypane jest wielokolorowymi cukierkami w chrupiących skorupkach. Można też przygotować inną dekorację, składającą się z kawałków czekolady w różnych formach i kolorach. Prawdopodobnie będzie ona cieszyła się większym zainteresowaniem niż samo ciasto.

Tort z muffinek

Babeczkowe torty od pewnego czasu cieszą się dużym zainteresowaniem, zwłaszcza podczas wesel. Nic dziwnego, bardzo łatwo można go poporcjować – każdy z gości może poczęstować się deserem, a nie ma konieczności krojenia. Wygodna obsługa, a do tego niezwykły smak, który można wykreować na własny sposób oraz wiele sposobów dekoracji sprawiają, że warto przetestować taką formę wypieku np. na urodziny czy rocznicę. Muffinki układa się piętrowo na paterach, żeby finalnie stworzyły konstrukcję kształtem przypominającą wieżę. Każde piętro może mieć inny smak, kolor lub ozdoby, a muffinka na szczycie może być większa od pozostałych i udekorowana topperem, świeczką lub figurką.

Wypróbuj nasze propozycje i zaskocz swoich gości!

Styl Życia

Styl Życia - najnowsze informacje