Miłośnicy niedzielnych i świątecznych zakupów z pewnością nie będą usatysfakcjonowani. W 2023 roku jest tylko 7 dni handlowych. A właściwie 6 i pół.
Skąd ta połówka? Wszystko przez układ kalendarza – w przyszłym roku Wigilia wypadnie w niedzielę. I będzie to niedziela handlowa. A to oznacza, że chociaż sklepy zostaną otwarte 24 grudnia, będą miały krótsze godziny otwarcia. Zgodnie z przepisami handel po godzinie 14:00 w Wigilię jest zabroniony.
W które niedziele będziemy mogli zrobić zakupy w 2023 roku?
- 29 stycznia 2023 r.
- 2 kwietnia 2023 r.
- 30 kwietnia 2023 r.
- 25 czerwca 2023 r.
- 27 sierpnia 2023 r.
- 17 grudnia 2023 r.
- 24 grudnia 2023 r.
Zgodnie z ustawą z dnia 14 października 2021 r. ograniczenie handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni nie obowiązuje m.in.: na stacjach paliw płynnych; w placówkach handlowych, w których przeważająca działalność polega na handlu kwiatami; w aptekach i punktach aptecznych; w zakładach leczniczych dla zwierząt; w placówkach handlowych, w których przeważająca działalność polega na handlu pamiątkami lub dewocjonaliami; w placówkach handlowych, w których przeważająca działalność polega na handlu prasą, biletami komunikacji miejskiej, wyrobami tytoniowymi, kuponami gier losowych i zakładów wzajemnych; w placówkach handlowych w obiektach infrastruktury krytycznej, w placówkach handlowych w zakładach hotelarskich; w placówkach handlowych w zakładach prowadzących działalność w zakresie kultury, sportu, oświaty, turystyki i wypoczynku; w placówkach handlowych organizowanych wyłącznie na potrzeby festynów, jarmarków i innych imprez okolicznościowych, tematycznych lub sportowo-rekreacyjnych, także gdy są one zlokalizowane w halach targowych; w placówkach handlowych w zakładach leczniczych podmiotów leczniczych i innych placówkach służby zdrowia przeznaczonych dla osób, których stan zdrowia wymaga całodobowych lub całodziennych świadczeń zdrowotnych; w sklepach internetowych i na platformach internetowych; w placówkach handlowych, w których handel jest prowadzony przez przedsiębiorcę będącego osobą fizyczną wyłącznie osobiście, we własnym imieniu i na własny rachunek; w piekarniach, cukierniach i lodziarniach, w których przeważająca działalność polega na handlu wyrobami piekarniczymi i cukierniczymi; w placówkach handlowych, w których przeważającą działalnością jest działalność gastronomiczna.