poniedziałek, 13 grudnia 2021 09:15

Idealna kuchnia – jak funkcjonalnie ją podzielić?

Autor Artykuł sponsorowany
Idealna kuchnia – jak funkcjonalnie ją podzielić?

Kuchnia nie jest łatwym podczas urządzania pomieszczeniem. Nie wystarczy bowiem, że będzie pięknie się prezentować, musi też spełniać praktyczne funkcje. Jak zaaranżować kuchnię tak, by przebywanie w niej było przyjemnością, a nie udręką? Sprawdź to, czytając dalej!

Zaplanuj trójkąt roboczy

Istnieją zasady planowania kuchennej przestrzeni, dzięki którym kuchnia staje się wygodniejsza podczas użytkowania. Jedną z takich zasad jest ustawienie sprzętów zgodnie z tzw. trójkątem roboczym. Bez względu na to, czy wybierzesz meble od stolarza, meble kuchenne Kraków czy z innego miasta, wszędzie możesz natknąć się na zastosowanie trójkąta roboczego. Stosując go, należy umieścić kuchenkę lodówkę i zlewozmywak w jak najbliższej odległości od siebie. Ile konkretnie centymetrów mają wynosić te odstępy? Między lodówką a zlewem oraz kuchenką a zlewem powinno być od 120 do 210 cm odległości, zaś między lodówką a kuchenką – od 120 do 270 cm (nieważne, czy to kuchnie Kraków, czy może Gdańsk).

Podziel kuchnię na 5 stref

Kuchnia funkcjonalna to taka, w której poruszasz się intuicyjne i nie musisz się niepotrzebnie wysilać (schylać czy obracać). Planując układ mebli kuchennych, podziel wnętrze na 5 umiejscowionych obok siebie zgodnie z ruchem wskazówek zegara stref. Taki podział możesz spotkać zarówno w domach w Polsce (w Krakowie czy innej miejscowości), jak i za granicą.

Strefa zapasów

W skład tej strefy wchodzą: zamrażarka, lodówka oraz szafka na produkty spożywcze niepotrzebujące chłodzenia. Miejsce na zapasy należy umiejscowić obok wejścia. Pozwoli to na rozpakowywanie zakupów bez przechodzenia przez całą kuchnię.

Strefa przechowywania

Obok strefy z zapasami powinno znajdować się miejsce służące do przechowywania garnków, naczyń różnej wielkości oraz AGD. Strefa przechowywania może składać się z szafek przymocowanych do ściany oraz niewymagających nadmiernego schylania dolnych szuflad z pełnym wysuwem.

Strefa zmywania

W strefie zmywania należy umieścić zlewozmywak, zmywarkę i kosze na śmieci. Warto zainwestować w zmywarkę, która oszczędza sporo czasu i zapewnia o wiele większą czystość naczyń niż w przypadku ich ręcznego mycia. Służące segregacji śmieci kosze umieść w szafce pod zlewem.

Strefa przygotowywania posiłków

Przedostatnia strefa składa się z blatu kuchennego lub umiejscowionej w centrum pomieszczenia wyspy. Aby szykowanie śniadań, obiadów czy kolacji było jak najbardziej komfortowe, blat roboczy musi być odpowiednio duży. Dobrym pomysłem – urozmaicającym wystrój kuchni i praktycznym – jest zawieszenie nad blatem relingu, na którym umieścisz chochlę, różnego rodzaju łyżki i przyprawy. W strefie przygotowywania posiłków powinno znaleźć się też miejsce na deskę do krojenia oraz stojak z nożami.

Strefa gotowania

Bez względu na to, jaki styl gotowania jest Ci najbliższy (szybki, czyli amerykański, a może wolniejszy, regionalny – lubelski lub krakowski) w skład ostatniej strefy wchodzą urządzenia obecne w każdej kuchni: kuchenka gazowa elektryczna lub indukcyjna z okapem, piekarnik oraz mikrofalówka.

Styl Życia

Styl Życia - najnowsze informacje