czwartek, 29 lipca 2021 12:49

Ta potrawa wygrała Małopolski Festiwal Smaków w Tuchowie. Kluczem do sukcesu - tradycja

Autor Aleksandra Tokarz
Ta potrawa wygrała Małopolski Festiwal Smaków w Tuchowie. Kluczem do sukcesu - tradycja

Stowarzyszenie Nasza Dąbrówka Tuchowska podbiło podniebienia wszystkich uczestników Małopolskiego Festiwalu Smaku. Ci mogli przebierać w potrawach – na stołach zagościły bowiem prawdziwe przysmaki. Był chłodnik z moreli z agrestem i malinami z małdrzykami drożdżowymi, kurki z cukinią w śmietanie z grzankami, kugiel galicyjski z żeberkami czy kapusta duszona z jabłkami, koprem i skwarkami. Zwycięzca jest jednak tylko jeden.

Zwycięzcą Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tuchowie niezaprzeczalnie okazały się gołąbki z wiejskim mięsem z sosem z prawdziwków, przygotowane przez panią Joannę Wantuch ze Stowarzyszenia Nasza Dąbrówka Tuchowska. – To danie jest całkowicie moim, autorskim. Znajomi powtarzali: „Spróbuj zrobić coś swojego” i poszłam za ich namową. Podstawą mojej kuchni jest tradycja – proste smaki, których nauczyli mnie rodzice – mówi nasza rozmówczyni.

Stanowisko Stowarzyszenia Nasza Dąbrówka Tuchowska było niezwykle oblegane, i to nie tylko z powodu mistrzowskich gołąbków. – Wszyscy bardzo chwalili nasze dania. To dla nas ogromne wyróżnienie. W przygotowaniu potraw zawsze stawiamy na tradycję. Nie kombinujemy. Wszystkie gotujemy to, czego nauczyli nas rodzice, czy dziadkowie – mówi Joanna Wantuch.

Jak się okazuje, to właśnie tradycja stała się kluczem do sukcesu. Gołąbki z wiejskim mięsem i sosem z prawdziwków, a więc najsmaczniejsza potrawa Małopolskiego Festiwalu Smaków w Tuchowie, powstały wyłącznie z domowych produktów. Grzyby do sosu autorka przepisu zbierała osobiście. – Przepis na gołąbki to tradycyjne ich przygotowanie, z ryżem i kaszą. Mięso należy wybrać bardzo dokładnie. Najlepsze jest oczywiście to z własnego chowu – tłumaczy przedstawicielka Stowarzyszenia Nasza Dąbrówka Tuchowska.

Ich przygotowanie to jednak mocno złożona procedura. Mistrzowska potrawa powstawała bowiem niemal trzy dni! – Dwa dni przygotowywałam samo mięso. Kolejnego dnia robiłam gołąbki – mówi autorska przepisu.

Tym razem zaważyła tradycyjność i proste produkty. W konkursie na najsmaczniejszą potrawę drugie miejsce zajęło Stowarzyszenie Miłośników Karwodrzy za żeberka wieprzowe w żurawinie i pomidorach, zaś trzecie Koło Gospodyń Wiejskich w Trzemesnej za pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą.

Sam Festiwal Smaków podsumować można trzema słowami – smacznie, radośnie i kolorowo. Szefem festiwalowej kuchni w Tuchowie był Andrzej Polan, znakomity kucharz i restaurator. Wtórowały mu członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i lokalni producenci, którzy wystawili swoje stoiska z małopolskimi przysmakami.

Festiwal odwiedziły tłumy mieszkańców, którzy na pewno nie wrócili z pustymi brzuchami. Takich okazji będzie jednak więcej. Małopolski Festiwal Smaków zagości jeszcze w Wygiełzowie (1 sierpnia), Miechowie (22 sierpnia) i Krynicy- Zdroju (3 i 4 września).

fot. Wojciech Kras/UM Tuchów

Tarnów - najnowsze informacje