Z maliną i białą czekoladą, z kaczką i jabłkami, czy smażone na głębokim tłuszczu? Takie mogą być pierogi. Wystartowała 20 edycja Festiwalu Pierogów w Krakowie. To jedyne takie wydarzenie w roku.
Tegoroczna edycja krakowskiego festiwalu tradycyjnie odbywa się na Małym Runku. To jedyna taka okazja w roku. Do 15 sierpnia można skosztować m.in. delikatnych pierożków ze szpinakiem, czekoladowych z bananami, czy ostrych meksykańskich. Na tradycjonalistów czekają za to pierogi ruskie, z różnymi rodzajami mięsa, czy kapustą i grzybami przygotowywanych przez doświadczonych pierogarzy.

W tym roku sprzedający wyszli na przeciw uczestnikom festiwalu i na większości stoisk jest możliwość płacenia kartą. Można również wziąć przysmaki zapakowane na wynos, albo usiąść na ławeczkach pod parasolkami.

Podczas trwania festiwalu zostaną przyznane również prestiżowe nagrody. Na tych, którzy przygotują najlepsze pierogi ruskie, czeka statuetka św. Jacka. Z kolei posążek Kazimierza Wielkiego trafi do autorów najsmaczniejszych pierogów całego festiwalu.

20 edycja krakowskiego festiwalu pierogów potrwa do 15 sierpnia. Przysmaki można kupować codziennie od godziny 10:00.