piątek, 12 sierpnia 2022 17:13

Kraków. Są pyszne! Z czekoladą, kapustą, a może po chińsku?

Autor Patryk Trzaska
Kraków. Są pyszne! Z czekoladą, kapustą, a może po chińsku?

Z maliną i białą czekoladą, z kaczką i jabłkami, czy smażone na głębokim tłuszczu? Takie mogą być pierogi. Wystartowała 20 edycja Festiwalu Pierogów w Krakowie. To jedyne takie wydarzenie w roku.

Tegoroczna edycja krakowskiego festiwalu tradycyjnie odbywa się na Małym Runku. To jedyna taka okazja w roku. Do 15 sierpnia można skosztować m.in. delikatnych pierożków ze szpinakiem, czekoladowych z bananami, czy ostrych meksykańskich. Na tradycjonalistów czekają za to pierogi ruskie, z różnymi rodzajami mięsa, czy kapustą i grzybami przygotowywanych przez doświadczonych pierogarzy.

20 edycja Festiwalu Pierogów na Małym Rynku w Krakowie 

W tym roku sprzedający wyszli na przeciw uczestnikom festiwalu i na większości stoisk jest możliwość płacenia kartą. Można również wziąć przysmaki zapakowane na wynos, albo usiąść na ławeczkach pod parasolkami.

20 edycja Festiwalu Pierogów na Małym Rynku w Krakowie 

Podczas trwania festiwalu zostaną przyznane również prestiżowe nagrody. Na tych, którzy przygotują najlepsze pierogi ruskie, czeka statuetka św. Jacka. Z kolei posążek Kazimierza Wielkiego trafi do autorów najsmaczniejszych pierogów całego festiwalu.

20 edycja Festiwalu Pierogów na Małym Rynku w Krakowie 

20 edycja krakowskiego festiwalu pierogów potrwa do 15 sierpnia. Przysmaki można kupować codziennie od godziny 10:00.

Kraków - najnowsze informacje

Rozrywka