środa, 8 czerwca 2022 13:10

Bochnia. Znamy Kulinarnego Mistrza Zespołu Szkół nr 3

Autor Katarzyna Jamróz
Bochnia. Znamy Kulinarnego Mistrza Zespołu Szkół nr 3

Tegoroczna, piąta już edycja konkursu, wyłoniła spośród najlepszych uczniów klas gastronomicznych Kulinarnego Mistrza Zespołu Szkół nr 3 w Bochni. Mistrzynią została uczennica klasy pierwszej Oliwia Ujejska, która wykonała „Stek z polędwicy z sosem teriyaki, omletem Tamagoyaki i zielonymi chipsami”.

W finałowym starciu, w jednym z najtrudniejszych zadań kulinarnych, spotkała się szóstka najzdolniejszych młodych kucharzy Ekonomika. Zgodnie z założeniem konkursu Black Box, żaden z uczestników do momentu rozpoczęcia rywalizacji konkursowej nie wiedział, jaki będzie główny surowiec. Nikt nie mógł wcześniej przygotować receptury i opracować koncepcji potrawy. Autorska kompozycja kulinarna powstawała na oczach jury spontanicznie i od podstaw. W tym roku na kuchenny warsztat wzięto polędwiczkę wieprzową –surowiec choć popularny, to jednak wymagający odpowiedniego, delikatnego podejścia kulinarnego.

Ponadto w ocenie jury ważne było również wykorzystanie surowców dodatkowych, które ostatecznie kształtowały smak potrawy i jej aranżację na talerzu. Ocenie podlegała także kreatywność w tworzeniu smaków, jakość pracy oraz technika i estetyka wykonania. Tak naprawdę cała szóstka była zwycięska już na wstępie tego konkursu, ponieważ miała odwagę zmierzyć się z tym wyzwaniem, pokonać stres i odkryć przed jurorami swoje umiejętności, które nie są przecież jeszcze na tym etapie edukacji i praktyki w pełni profesjonalne.

W gronie jury znaleźli się profesjonaliści w dziedzinie gastronomii. Potrawy oceniali Szefowie Kuchni: Łukasz Grabowski – Sala bankietowa „Allegra” , Paweł Kras - Pałac Goeztów w Brzesku oraz Marcin Socha- Hotel Andels w Krakowie.

Na oczach komisji konkursowej delikatna polędwiczka przeistaczała się w soczyste i aromatyczne dania. Cukinia zamieniała się w makaron, pistacje stawały się egzotyczną panierką... świeża kolendra i rozmaryn uwodziły swoim ziołowym aromatem, a szparagi, omlet i kalafior rywalizowały o miano najlepszego „towarzystwa” dla głównego surowca. Efekty okazały się wyjątkowe!

Jury w tegorocznej edycji konkursu postanowiło przyznać tytuł i statuetkę Kulinarnego Mistrza 2021/2022 uczennicy klasy pierwszej – Oliwii Ujejskiej, która wykonała „Stek z polędwicy z sosem teriyaki, omletem Tamagoyaki i zielonymi chipsami”. Komisję urzekła lekkość poruszania się uczennicy po kuchni oraz połączenie smaków z różnych kuchni świata. Drugie miejsce przyznano uczennicy trzeciej  klasy – Gabrieli Gizie,  która wykonała „Nadziewane bułeczki”,  zaś trzecie miejsce otrzymał Bartłomiej Krzyszkowski z klasy trzeciej za „Polędwiczki duszone w sosie winnym podane z sałatką z pomidora, gruszki i kolendry w towarzystwie pieczonego kalafiora”. Pozostali uczestnicy konkursu –Wiktoria Banaś, Magdalena Cepak oraz Karol Oleksy otrzymali wyróżnienia za udział w konkursie. Dla wszystkich – bez względu na miejsca i nagrody, było to z pewnością bardzo wartościowe doświadczenie. A takie wydarzenia, odkrywające młode talenty są tylko dowodem na to, że gotowanie nie jest wyłącznie szkolnym obowiązkiem a przede wszystkim realizacją pasji.

Konkursu nie udałoby się zorganizować, gdyby nie hojność i wsparcie tegorocznych sponsorów. Głównym mecenasem konkursu był Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Proszówek „Kołdras”, który sponsorował konkursowe surowce oraz główne nagrody dla uczestników. Konkurs wsparli również: Starostwo Powiatowe w Bochni oraz Rada Rodziców Zespołu Szkół Nr 3. Patronat nad wydarzeniem objęło Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Inf.: Starostwo Powiatowe w Bochni
Fot.: Zespół Szkół Nr 3 w Bochni

Bochnia

Bochnia - najnowsze informacje