wtorek, 12 stycznia 2021 12:24, aktualizacja 4 lata temu

Gazowanie zboża, czym jest i po co się je przeprowadza?

Autor Artykuł sponsorowany
Gazowanie zboża, czym jest i po co się je przeprowadza?

Spożywając produkty pochodzące ze zbóż, oczekuje się wysokiej jakości, i pewności, że są one wolne od podgryzających je owadów. Aby do tego doprowadzić często stosuje się popularną dezynsekcję. Jedną z metod dezynsekcji jest gazowanie, czyli tak zwana fumigacja zbóż.

Gazowanie jest procesem, w którym zwalczane są szkodniki mączno-zbożowe. Do jego przeprowadzenia stosuje się roztwór będący połączeniem fosforu z wodorem. Po określeniu strefy działań i oznaczeniu jej, następuje ustalenie dawki, jaka zostanie zastosowana. Następnie, obszar działań uszczelnia się folią, aby gaz niepotrzebnie nie wydostawał się na zewnątrz. W dalszej kolejności, uprawniona do tego osoba, pozostawia w określonych miejscach opakowania, które w późniejszym czasie będą gazować. W późniejszym czasie nadzoruje się gazowane pomieszczenie detektorem fotojonizacyjnym, który mierzy stężenie gazu. Na zakończenie, następuje wietrzenie pomieszczeń, uwalniające je od toksycznego gazu. Najlepiej jest wykonywać powyższy zabieg w okresie wiosennym i letnim, kiedy panuje wyższa temperatura. Im cieplej, tym mniej czasu poświęca się proces fumigacji. Zabieg gazowania trwa najczęściej od jednego do dwóch tygodni. Jest to trudny i złożony proces, ale wykonywany jest przez odpowiednio wyszkolonych i doświadczonych pracowników. Zabieg jest profesjonalny i charakteryzuje się wysokim stopniem skuteczności. Specjalne środki chemiczne, użyte podczas dokonywania gazowania, paraliżują owady i w pełnym stopniu je unieszkodliwiają. Zapobiegają także rozmnażaniu się tych stworzeń. Zbiory rolne zostają wówczas dobrze zabezpieczone na dłuższy czas.

W jakim celu przeprowadza się gazowanie

Gazowanie zboża jest jedną z najlepszych metod zabezpieczenia plonów przed szkodnikami. Po przeprowadzeniu fumigacji do magazynów nie dostaną się wołek zbożowy czy omacnica spichrzanka. Kapturnik zbożowiec czy mklik mączny pozostaną jedynie przykrym wspomnienie. Wszelkie owady lubiące przebywać w zbożach nie będą już stanowić problemu. Wszystkie zgromadzone płody rolne i pomieszczenia do ich magazynowania będą odpowiednio przygotowane do przechowywania po zabiegu gazowania.

Przeprowadzając zabieg gazowania, można cieszyć się pewnością, co do jakości zbóż. Odpowiednie zabezpieczenie swoich silosów i obiektów jest możliwe z firmą DDD Panfil. To dezynsekcja na najwyższym poziomie, a jednocześnie w dobrej cenie. Gazowane przez nas są nie tylko magazyny. Statki i przyczepy transportujące zboża, także zostaną oczyszczone i właściwie przystosowane do transportu zbóż przy pomocy fumigacji. Wykonujemy gazowanie nie tylko w silosach, ale także w domach, budynkach użyteczności publicznej, a nawet w drzewach.

Finanse i Gospodarka

Finanse i Gospodarka - najnowsze informacje

Rozrywka