Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega! W trzech partiach makaronu żytniego pełnoziarnistego wykryto szkodliwą dla zdrowia toksynę. Produktu nie należy spożywać.
– W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A – informuje GIS. Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle), masa netto 250 g,
Numer partii: 06.2024L02
Data minimalnej trwałości: 06.2024
Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g,
Numer partii: 06.2024L02
Data minimalnej trwałości: 06.2024
Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g,
Numer partii: 06.2024L02
Data minimalnej trwałości: 06.2024
Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock






Firma Tabit Sp. z o.o., ul. Boryszewska 8, 05-46 Wiązowna powiadomiła swoich odbiorców i dobrowolnie rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu od swoich odbiorców. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.
Źródło/Fot. GIS