poniedziałek, 8 marca 2021 08:30, aktualizacja 4 lata temu

Jakie są metody parzenia kawy i jakie akcesoria należy kupić?

Autor Artykuł sponsorowany
Jakie są metody parzenia kawy i jakie akcesoria należy kupić?

Metody parzenia kawy są rozmaite i jest ich znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać. Dzięki temu kawosze mogą cieszyć się różnymi smakami pozornie tego samego napoju. Przyjrzyjmy się bliżej metodom parzenia kawy oraz zastanówmy się, jakie akcesoria i przyrządy są potrzebne do poszczególnych metod.

Kawa po turecku

To jeden z najstarszych sposobów parzenia kawy. Wiele osób uważa, że polega on na zalaniu zmielonych ziaren gorącą wodą. To duże uproszczenie. W rzeczywistości kawa po turecku powinna być bardzo mocna i słodka. Dlatego też wodą zalewa się kawę i cukier, a później podgrzewa się je w specjalnym tygielku do kawy po turecku. To niewielkie naczynie, które podgrzewa się w bardzo charakterystyczny sposób. Kiedy na powierzchni kawy pojawi się pianka świadcząca o wrzeniu, należy usunąć tygielek z ognia i poczekać chwilę aż temperatura opadnie. Tę czynność powinno się powtórzyć trzy razy. Po trzecim wrzeniu kawa nadaje się do serwowania. By wzbogacić jej smak, powinno się dodawać do niej cynamon lub kardamon albo mieszkankę obu tych przypraw.

Kawa w kawiarce

Przygotowanie kawy w kawiarce jest dość proste, ale niezbędna jest właśnie kawiarka. To specjalne naczynie zbudowane ze zbiorniczka na wodę, na kawę oraz sitka. Kawiarkę stawia się na kuchence i powoli podgrzewa. Tak przygotowana kawa jest dość popularna w Europie. Za jej sukcesem stoi łatwość jej przygotowania. Z tego też powodu nie można się dziwić, że kawa tego typu jest często proponowana jako dodatek do śniadania.

Zaparzacz tłokowy

Inaczej nazywa się go French press. To bardzo popularny rodzaj zaparzacza, który też jest prosty w obsłudze. Można znaleźć go w wielu kuchniach, bo jest praktyczny i umożliwia szybkie cieszenie się smakiem pysznej kawy. Taki zaparzacz to wysoki i chudy dzbanek z tłokiem zakończonym sitkiem. Do dzbanka wsypuje się kawę i zalewa gorącą wodą, następnie przesuwa się tłok do dołu. Dzięki temu wszystkie fusy znajdują się na dole i nie przedostają się do filiżanek.

Dripper

W ostatnich latach dużą popularnością cieszy się kawa alternatywna. To napoje parzone z ziaren palonych na jasno, które wyróżnia charakterystyczny smak. Taka kawa jest też przygotowywana dzięki bardziej niszowym metodom, niż wykorzystanie kawiarki czy zaparzacza. Jedną z takich metod jest wykorzystanie drippera. To proste urządzenie, które powinno znaleźć się w kuchni każdego kawosza. Drip / dripper to stożkowy filtr. Najczęśiej jest on wykonany z plastiku, szkła, porcelany lub metalu. W jego wnętrzu znajdują się żłobienia, które pozwalają wyciągnąć z kawy jak najwięcej aromatu. Dripper ustawia się na kubku, w którym chcemy przygotować kawę. Do jego środka wkładamy papierowy filtr, który zatrzymuje fusy ze wsypanej do dripu kawy. Później zalewamy ją gorącą wodą. Robimy to stopniowo tak, by napar zdążył się przesączyć. Najlepiej jest podzielić zalewanie kawy na kilka kolejnych etapów, by móc w pełni delektować się tą czynnością. Niektórzy porównują jej smak do kawy z ekspresu przelewowego.

Chemex

To ciekawy przyrząd do parzenia kawy. To rodzaj szklanego dzbanka, który przypomina klepsydrę. Do jego górnej części wkłada się mocno zwilżony papierowy filtr, w którym umieszczamy kawę i zalewamy ją ciepłą wodą. Zaparzona kawa przesącza się do drugiej części klepsydry. W tej metodzie unikalne jest to, że szkło dobrze izoluje napój od czynników zewnętrznych. Dzięki temu kawa ma wyjątkowy aromat i nie przypomina napojów przygotowywanych w ekspresach. Takie przygotowywanie powinno zająć od 3,5 do 4,5 minuty, więc nie jest to bardzo pracochłonne zadanie.

Obserwuj nas w Google News

Styl Życia - najnowsze informacje

Rozrywka