piątek, 6 lipca 2018 08:50

Małopolski Festiwal Smaku w Miechowie już 8 lipca

Autor Mądry Natalia
Małopolski Festiwal Smaku w Miechowie już 8 lipca

Prezentując smaki z regionu miechowszczyzny, nie sposób pominąć królowej tutejszych pól – kapusty. Dlatego to właśnie warzywo zagości w kuchni podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się na rynku w Miechowie już 8 lipca.

Oprócz potraw z charsznicką kapustą kiszoną, miłośników wyrazistych smaków ucieszą też dania wykorzystujące inne tradycyjne produkty: ogórki kiszone w studni czy barszcz czerwony krakowski.
Czego jeszcze będzie można spróbować w Miechowie? Po lekkim, owocowym menu festiwalu w Krakowie, przyszedł czas na sycące dania o nieco bardziej wyrazistym smaku.
W plenerowej kuchni Andrzeja Polana – znanego kucharza, który poprowadzi pokazy gotowania i warsztaty kulinarne – znajdą się przede wszystkim produkty kiszone według tradycyjnych receptur. A te, jak wiadomo – nie tylko wyśmienicie smakują, ale też wspomagają apetyt. Ostrości dodadzą przyprawy: odrobina chrzanu, gorczycy czy kopru. Dla zbalansowania smaków wykorzystany zostanie miód nawłociowy z gminy Skrzyszów, bakalie, jabłko z Raciechowic i wiśnie. Miłośnicy mięs i ryb będą mogli skosztować schabu wędzonego z Proszówek, maczanki krakowskiej czy smażonego pstrąga ojcowskiego.

Swoimi przepisami podczas pokazu gotowania i warsztatów kulinarnych będzie się dzielić także Dominika Wójciak – zwyciężczyni znanego telewizyjnego programu kulinarnego. Uczestników festiwalu kusić będą warzywa korzeniowe pieczone z suską sechlońską i miechowską kwaśną śmietaną. Podczas warsztatów kulinarnych dzieci i dorośli będą mogli nauczyć się, jak samodzielnie przyrządzić krakowskie małdrzyki z jagodami i kwaśną śmietaną czy knisze, czyli pieczone pierożki z miechowskim twarogiem i czarnuszką. Wszystkie pokazy kulinarne zakończy degustacja – będzie więc można rozsmakować się w przygotowanych daniach.

Każdy, kto chciałby na dłużej zatrzymać przyjemność ze smakowania małopolskich specjałów, powinien odwiedzić festiwalowe stoiska, gdzie będą czekać produkty tradycyjne i regionalne firmowe znakiem „made in Małopolska”. Potem, już we własnej kuchni, będzie można próbować swoich sił w przygotowaniu dań prezentowanych na festiwalu lub tworzyć zupełnie autorskie potrawy.

Oprócz uczty dla podniebienia, na festiwalu czekają także dodatkowe atrakcje, wśród których znajdują się m.in. specjalna strefa zabaw dla dzieci, kawiarenka czy konkurs na najsmaczniejsze produkty, w którym swoich faworytów będzie wybierać nie tylko jury, ale także wszyscy goście festiwalu. Inspirujące warsztaty dla dzieci i dorosłych poprowadzi także koło gospodyń wiejskich. Ponadto każdy uczestnik festiwalu będzie mógł zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w gif- budce oraz wziąć udział w zabawach, w których będzie można wygrać małopolskie upominki.

Program:
10:00 Otwarcie stoisk wystawców
10:00 Oficjalne otwarcie Małopolskiego Festiwalu Smaku
10:15  Pokaz gotowania – Andrzej Polan
11:45 Warsztaty kulinarne dla dzieci prowadzone przez Koło Gospodyń Wiejskich
12:30 Warsztaty kulinarne dla dzieci – Dominika Wójciak
13:15 Gra plenerowa dla dzieci
13:45 Pokaz Gotowania – Koło Gospodyń Wiejskich
15:00 Warsztaty kulinarne – Andrzej Polan
16:15 Pokaz Gotowania – Andrzej Polan
17:15 Warsztaty kulinarne dla dorosłych  - Dominika Wójciak
18:30 Pokaz gotowania – Dominika Wójciak
19:15 Quiz wiedzy o produktach z Małopolski
19:45 Rozdanie nagród w konkursie na najsmaczniejszy produkt i zakończenie festiwalu

Dodatkowe atrakcje podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku:
Gif-budka
Animacje dla dzieci
Degustacje
Kawiarenka
Bistro z grillem
Konkurs na najsmaczniejszy produkt
Internetowy quiz wiedzy o Małopolsce.

Info/Foto: MUWM

Miechów - najnowsze informacje

Rozrywka