wtorek, 3 grudnia 2019 11:42, aktualizacja 4 lata temu

Czy święta Bożego Narodzenia mogą być vege? Znana blogerka udowadnia, że tak!

Autor Mirosław Haładyj
Czy święta Bożego Narodzenia mogą być vege? Znana blogerka udowadnia, że tak!

Dla wielu osób Boże Narodzenie to nie tylko wyjątkowa atmosfera i nastrój, ale również wyjątkowe potrawy, które umilają wspólne chwile i bez których trudno wyobrazić sobie ten świąteczny czas. Czy można je zastąpić przepisami vege? Alicja Rokicka, autorka książki z przepisami pt.: „Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta” przekonuje, że tak!

Z Alicją Rokicką, znaną blogeką, mieliśmy okazję spotkać się przy okazji Międzynarodowych Targów Książki w Krakowie. Podczas naszej rozmowy, za sprawą jej debiutanckiej książki, poruszyliśmy temat zbliżających się świąt oraz tego, czy mogą być wegetariańskie. Sprawdźcie poniżej, co na ten temat miał do powiedzenia nasz gość.

Alicja Rokicka jest autorką bloga kulinarnego wegannerdblog, którego na Instagramie obserwuje prawie 30 tys. użytkowników.


Na wegetarianizm przeszła, gdy miała około 13 lat, weganką została 7 lat temu co całkowicie zmieniło jej styl życia i podejście do gotowania.
W wolnych chwilach przegląda blogi i Pinterest w poszukiwaniu nowych inspiracji do kuchni roślinnej.

Smakoszu! Zatop zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu gulaszu. Może spróbujesz też roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem à la śledź – z ogórkiem kiszonym i sojonezem. A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem.

Jedzenie zbliża ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą wszystkożercy, ci, którzy ograniczają jedzenie mięsa, oraz wegetarianie i weganie.

Chociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest niezastąpione. Wegański stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni oraz entuzjasta nowych smaków.

Ta książka to kompozycja ponad stu wspaniałych i stuprocentowo roślinnych przepisów na śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery. Codzienne i świąteczne.

Alicja Rokicka bierze pod nóż regionalne receptury. Przedstawia je w wersji bezmięsnej z ciekawym twistem. Wszystko lokalnie i sezonowo. Każda z potraw sprawdzi się nie tylko w Wigilię, Wielkanoc czy na przyjęciu noworocznym, ale nawet u cioci na imieninach. Takie święta nie mogą się nie udać!

Kopytka, rosół z lanymi kluskami, pyzy czy chrupiąca panierka kotletów schabowych – to moje wspomnienia z dzieciństwa. Okazuje się, że smaki, które kojarzymy z niedzielnym obiadem u babci, mogą być równie pyszne także w roślinnym wydaniu.

Świętujemy! to pozycja dla wszystkich, którzy z nostalgią marzą o smakach dzieciństwa, ale też punkt wyjścia dla mam i babć, które głowią się, co zrobić na obiad czy imieninową ucztę, by trafić w gusta całej rodziny, zwłaszcza gdy przy stole mają zasiąść młodsi (i starsi) weganie. Inspirację znajdą tu też kucharze szykujący się do roślinnego wesela – Wegan Nerd pokazuje, że okolicznościowa kuchnia roślinna to nie tylko faszerowana papryka. Polecamy.

Maciej Otrębski, RoślinnieJemy

Książka Alicji to pozycja obowiązkowa nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować kuchni roślinnej, nie rezygnując przy tym z tradycyjnych smaków. Zagłębiając się w przepisy Wegan Nerd, poczujecie zapach świątecznego poranka i ciepło domowego ogniska. Dzięki nim przygotujecie takie potrawy, które zyskają uznanie nawet najbardziej wymagającej cioci! Polecamy z całego serca.

Justyna Jaszczyk, Vegan Chalenge

Fot. i inf.: Wydawnictwo Marginesy

Gotowanie - najnowsze informacje

Rozrywka