Nie od dzisiaj wiadomo, że polskie kuchnie regionalne zachwycają swoją różnorodnością, bogactwem smaków i zapachów. Nie inaczej było podczas Przeglądu Potraw Regionalnych w Sułkowie, zorganizowanym pod honorowym patronatem Burmistrza Wieliczki Artura Kozioła. Tym razem popis swoich kulinarnych umiejętności zaprezentowały przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich z miejscowości Brzegi, Grabie, Janowice, Kokotów, Sułków i Węgrzce Wielkie.
![](https://cdn.glos24.pl/2023/04/342818158_3387630594837584_3393017060683252233_n_w1000.webp)
![](https://cdn.glos24.pl/2023/04/342865444_3323219547988683_4249733870109691164_n_w1000.webp)
![](https://cdn.glos24.pl/2023/04/342941178_553445996894033_2347376461170642136_n_w1000.webp)
![](https://cdn.glos24.pl/2023/04/342971606_534314775446554_2942645485092470441_n_w1000.webp)
![](https://cdn.glos24.pl/2023/04/342975004_3759024144324877_1854674925647546702_n_w1000.webp)
![](https://cdn.glos24.pl/2023/04/342975060_897258154680668_7259374263682288400_n_w1000.webp)
![](https://cdn.glos24.pl/2023/04/342979994_6191709410894922_8136516122216466155_n_w1000.webp)
![](https://cdn.glos24.pl/2023/04/342981419_210264345064675_9180360475322221964_n_w1000.webp)
Uroczystego otwarcia przeglądu dokonał Artur Kozioł Burmistrz Miasta i Gminy Wieliczka, który złożył serdeczne podziękowania w kierunku Gospodyń za trud i ogrom pracy na rzecz zachowania tradycji wielickiego regionu, a przygotowane specjały poświęcił Ojciec Damian Bieńkowski.
![](https://cdn.glos24.pl/2023/04/342917588_637901978158015_2577716686367711227_n_w1000.webp)
Wśród zgromadzonych gości znalazła się zastępca burmistrza ds. społecznych Agnieszka Szczepaniak, dyrektor Wydziału Kultury, Turystyki, Sportu i Komunikacji Społecznej Magdalena Golonka, radni Rady Miejskiej w Wieliczce, sołtysi z terenu Gminy Wieliczka, przedstawiciele jednostek organizacyjnych oraz mieszkańcy Sułkowa i okolicznych wsi, których serdecznie powitała dyrektor Wielickiego Centrum Kultury Magdalena Kot.
![](https://cdn.glos24.pl/2023/04/342981353_1275493326427661_1251131035078230227_n_w1000.webp)
Pozostając w atmosferze świąt, wśród konkursowych dań znaleźliśmy te, które od lat kojarzą nam się właśnie z Wielkanocą. Wśród pysznych babeczek i ciast pojawiły się potrawy tj.: biała kiełbasa w kiszonej kapuście z pieczarkami - KGW Sułków, golonko - KGW Brzegi, pasztet z królika KGW Grabie, pieczona biała kiełbasa - KGW Węgrzce Wielkie, zrazy a’la krakowskie -KGW Janowice oraz tradycyjny żurek - KGW Kokotów. Przygotowane dania, powstałe według sprawdzonych, wyjątkowych receptur ocenił gość specjalny - polski kucharz, dziennikarz kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący polską edycję programu Top Chef Grzegorz Łapanowski. Decyzją jurora Grand Prix przeglądu otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Węgrzc Wielkich.
![](https://cdn.glos24.pl/2023/04/342980677_3118911821739610_5834540925185862049_n_w1000.webp)
Podczas przeglądu nie zabrakło wielu niespodzianek zarówno dla Kół Gospodyń Wiejskich, jak i dla zgromadzonych gości. Tradycyjnie odbyła się loteria z atrakcyjnymi nagrodami, a o oprawę artystyczną wydarzenia zadbał Paweł Zygucki. Serdeczne podziękowania za współpracę i ufundowanie nagród w konkursie kierujemy do lokalnych przedsiębiorców: Gargas rośliny, Albero buty dla Ciebie, Centrum Rehabilitacji i Odnowy Biologicznej, Sztolnia Wieliczka Solne Miasto w Wieliczce, Kwiatowe Kreacje, Winnica Wieliczka, Karczma pod Wielką Solą, Vita-Style sklep zielarsko-medyczny, Kwiaciarnia "Zielony Domek"oraz Koło Pszczelarzy w Wieliczce
![](https://cdn.glos24.pl/2023/04/342981991_975108260537439_7567131227779886021_n_w1000.webp)