Gorlice, Miechów i Myślenice – to trzy małopolskie miejscowości, które w miniony weekend gościły Małopolski Jarmark Bożonarodzeniowy. Nie zabrakło regionalnych produktów, słodkich specjałów i przekąsek. Wśród odwiedzających znaleźli się m.in. marszałek Witold Kozłowski i wicemarszałek Łukasz Smółka.
Tradycyjnie wyrabiane wędliny i sery, przetwory, apetyczne potrawy na ciepło i słodkie specjały – to tylko kilka spośród niezliczonych przysmaków, jakich można było spróbować na rynku w Gorlicach, Myślenicach i Miechowie.
Organizowane w Małopolsce Jarmarki Bożonarodzeniowe nawiązują do pięknej tradycji i mają niepowtarzalną atmosferę. Uczestnicząc w takich wydarzeniach możemy poczuć prawdziwą magię Świąt Bożego Narodzenia. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie – od wyjątkowych regionalnych przysmaków, przez ręcznie wykonane ozdoby po oryginalne prezenty dla bliskich
- podkreślił marszałek Witold Kozłowski.
Na wszystkich odwiedzających czekały bożonarodzeniowe stoiska z miodami, sokami, przetworami, pierogami, czy suszem, które zostały przygotowane przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska. W czasie jarmarków można było także skosztować pysznych i aromatycznych specjałów kuchni regionalnej przygotowanych przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich.
Małopolski Jarmark Bożonarodzeniowy w Myślenicach obfitował w atrakcje. Na przybyłych gości czekały m.in. prawdziwe renifery, występy na scenie, efektowne pokazy i drewniane stragany z regionalnymi potrawami świątecznymi.
Pełen świątecznych niespodzianek był też sobotni poranek na gorlickim rynku. Najmłodsi Małopolanie mieli okazję spotkać się z Mikołajem, wziąć udział w zabawach i animacjach, a także spróbować swoich sił podczas warsztatów zdobienia pierników. Niezwykłym akcentem muzycznym była opowieść o obrzędach bożonarodzeniowych „Z Kozą po kolędzie” w wykonaniu Zespołu Folklorystycznego Beskidy z Dominikowic.
W niedzielę odwiedzjący gorlicki rynek mieszkańcy i turyści mogli podziwiać żywą szopkę, a także wziąć udział w turnieju gotowania świątecznej potrawy, który połączony był z degustacją.
Autor: Biuro Prasowe UMWM