piątek, 25 lutego 2022 15:32

Co dobrego możesz zjeść w restauracji hinduskiej?

Autor Artykuł sponsorowany
Co dobrego możesz zjeść w restauracji hinduskiej?

Może (jeszcze) nie jest tak popularna jest kuchnia włoska czy japońska, jednak sukcesywnie zyskuje kolejnych zwolenników. Gotowanie w hinduskim stylu oznacza niezwykle bogaty dobór składników oraz aromatycznych przypraw. Zapewnia przyjemne doznania smakowe i zapachowe, a co najważniejsze świetnie zaspokaja nawet największy apetyt. Jeżeli nie wiesz, czego warto spróbować w restauracji hinduskiej w warszawie, to koniecznie przeczytaj ten artykuł!

Restauracja hinduska – przykładowe menu

Każda restauracja hinduska - Warszawa to lokalizacja, w której znajdziemy wiele świetnych lokali - ma własne, autorskie menu. Jednak można znaleźć w nich powtarzające się propozycje, które są daniami charakterystycznymi dla tamtejszej kuchni. Kiedy otworzysz kartę dań to na pewno nie zabraknie w niej:

  • butter chicken, czyli kawałków kurczaka pieczonego w piecu tandoor, podawanego w gęstym, kremowym sosie z nutą pomidorów i orientalnych przypraw, z ryżem oraz chlebkiem naan,
  • Dal Makhani – czarnej soczewicy gotowanej w pomidorach z masłem,
  • samosy – pieczonych pierogów nadziewanych warzywami,
  • Paneer Tikka Masala – kawałków grillowanego sera w indyjskich przyprawach,
  • chicken Korma – kawałków kurczaka w kremowym sosie z orzechów nerkowca.

Z uwagi na to, że indyjskie obiady zazwyczaj wydawane są dla większej ilości osób, również restauracje serwujące takie dania proponują zestawy dla grup – od dwóch do 8, a nawet więcej smakoszy indyjskich potraw. To doskonała okazja na organizację kulinarnej wycieczki i powrót do ulubionych smaków albo odkrycie ich na nowo.

Z jakich elementów składa się kuchnia hinduska?

Kuchnia hinduska to przede wszystkim wiele kolorów i przenikających się smaków. Z daleka można wyczuć aromaty dań mięsnych, rybnych oraz wegetariańskich. Są one serwowane w różnych formach – od pobudzających zmysły przystawek, przez zupy, sałatki, przekąski, dania główne i dodatki. Jest to głównie ryż basmati przyrządzany na kilka różnych sposobów – gotowany, smażony solo lub z dodatkiem warzyw, ziół czy kawałków jagnięciny, kurczaka, krewetek.

Charakterystycznym elementem kuchni hinduskiej, a zarazem popularnym elementem niemal każdego dania są chlebki naan – solo lub nadziewane. Fascynują głębia smaku wydobywaną podczas pieczenia w tradycyjnych piecach tandoor i podawanych z masłem, świeżym czosnkiem, miętą, kolendrą.

Wreszcie desery i napoje. W kuchni hinduskiej nie brakuje słodyczy, której skosztujesz, zamawiając lody o smaku mango lub pistacji, kulki mleczne w syropie kardamonowym i napoje jogurtowe Lassi.

Styl Życia

Styl Życia - najnowsze informacje