Może (jeszcze) nie jest tak popularna jest kuchnia włoska czy japońska, jednak sukcesywnie zyskuje kolejnych zwolenników. Gotowanie w hinduskim stylu oznacza niezwykle bogaty dobór składników oraz aromatycznych przypraw. Zapewnia przyjemne doznania smakowe i zapachowe, a co najważniejsze świetnie zaspokaja nawet największy apetyt. Jeżeli nie wiesz, czego warto spróbować w restauracji hinduskiej w warszawie, to koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Restauracja hinduska – przykładowe menu
Każda restauracja hinduska - Warszawa to lokalizacja, w której znajdziemy wiele świetnych lokali - ma własne, autorskie menu. Jednak można znaleźć w nich powtarzające się propozycje, które są daniami charakterystycznymi dla tamtejszej kuchni. Kiedy otworzysz kartę dań to na pewno nie zabraknie w niej:
- butter chicken, czyli kawałków kurczaka pieczonego w piecu tandoor, podawanego w gęstym, kremowym sosie z nutą pomidorów i orientalnych przypraw, z ryżem oraz chlebkiem naan,
- Dal Makhani – czarnej soczewicy gotowanej w pomidorach z masłem,
- samosy – pieczonych pierogów nadziewanych warzywami,
- Paneer Tikka Masala – kawałków grillowanego sera w indyjskich przyprawach,
- chicken Korma – kawałków kurczaka w kremowym sosie z orzechów nerkowca.
Z uwagi na to, że indyjskie obiady zazwyczaj wydawane są dla większej ilości osób, również restauracje serwujące takie dania proponują zestawy dla grup – od dwóch do 8, a nawet więcej smakoszy indyjskich potraw. To doskonała okazja na organizację kulinarnej wycieczki i powrót do ulubionych smaków albo odkrycie ich na nowo.
Z jakich elementów składa się kuchnia hinduska?
Kuchnia hinduska to przede wszystkim wiele kolorów i przenikających się smaków. Z daleka można wyczuć aromaty dań mięsnych, rybnych oraz wegetariańskich. Są one serwowane w różnych formach – od pobudzających zmysły przystawek, przez zupy, sałatki, przekąski, dania główne i dodatki. Jest to głównie ryż basmati przyrządzany na kilka różnych sposobów – gotowany, smażony solo lub z dodatkiem warzyw, ziół czy kawałków jagnięciny, kurczaka, krewetek.
Charakterystycznym elementem kuchni hinduskiej, a zarazem popularnym elementem niemal każdego dania są chlebki naan – solo lub nadziewane. Fascynują głębia smaku wydobywaną podczas pieczenia w tradycyjnych piecach tandoor i podawanych z masłem, świeżym czosnkiem, miętą, kolendrą.
Wreszcie desery i napoje. W kuchni hinduskiej nie brakuje słodyczy, której skosztujesz, zamawiając lody o smaku mango lub pistacji, kulki mleczne w syropie kardamonowym i napoje jogurtowe Lassi.