Na myśl o tych potrawach ślina sama cieknie na język, a nazwy rozpalają wyobraźnię. Małopolskie gospodynie nie tylko kultywują tradycje swoich prababek, ale same wnoszą swój wkład w to, że dania smakują wprost bajecznie i zdobywają nagrody. Tak właśnie było na pierwszej odsłonie dwudziestej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku, który w niedzielę zawitał do Olkusza, a w planach ma zachwycić podniebienia mieszkańców powiatów proszowickiego, bocheńskiego, wielickiego i tatrzańskiego.
Małopolska nie bez powodu uważana jest za kulinarne serce Polski. To tutaj tradycja spotyka się z pasją, a lokalne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie wciąż zachwycają smakiem i aromatem. Przykładem jest Małopolski Festiwal Smaku, który od dwudziestu lat promuje regionalne produkty i potrawy. Tegoroczna, jubileuszowa edycja rozpoczęła się w Olkuszu – i od razu udowodniła, że mieszkańcy i goście regionu wciąż są spragnieni wyjątkowych doznań kulinarnych.
Gulasz z dzika i królewska korona – laureaci z Olkusza
Podczas inauguracji festiwalu w Olkuszu, która odbyła się w niedzielę 13 lipca, na uczestników czekało mnóstwo atrakcji: degustacje przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i lokalnych producentów, pokazy gotowania z udziałem znanego szefa kuchni Andrzeja Polana oraz warsztaty kulinarne z Pascalem Brodnickim. Była to również okazja do zabawy – przygotowano gry i konkursy dla dzieci, quiz wiedzy o Małopolsce, a także charytatywną zbiórkę na rzecz 6-miesięcznego Mikołaja.

Impreza wyjątkowo nie odbyła się na rynku (rozkopanym z powodu trwającego remontu), ale parkingu przy stadionie MOSiR na tzw. Czarnej Górze.
Kulminacyjnym punktem dnia był wybór najsmaczniejszego dania i najlepszego produktu regionalnego. Wśród Kół Gospodyń Wiejskich bezapelacyjnie zwyciężyło Koło z Bogucina Małego za gulasz z dzika – danie pełne aromatu, głębokiego smaku i tradycyjnego charakteru. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Pazurka z gołąbkami z mięsem i kaszą w sosie grzybowym, a trzecie – Osieczanie Razem z parzybrodą po Osiecku. Wyróżniono także KGW Zawada za strogonowa oraz KGW Zederman za masło po Zedermańsku.
W kategorii produktów regionalnych triumfowały Bochny Bachny za oryginalną i efektowną „królewską koronę”. Drugie miejsce zajęły Ekomiody i Pasieka Morawskich za bryłki miodu, a trzecie – Przetwórnia za domowy ocet balsamiczny Condimento. Wyróżnienia otrzymały także Lavendziarnia Stoki 6 za kompot niedzielny oraz Sery Bobak za jogurt owczy z żurawiną.
Ciąg dalszy pod galerią zdjęć.




Tradycja w królewskim wydaniu
Tegoroczna edycja odbywa się w wyjątkowym klimacie – inspirowanym koronacją Bolesława Chrobrego, pierwszego króla Polski. To nawiązanie podkreśla historyczny wymiar kuchni regionalnej i jej znaczenie w dziedzictwie kulturowym Małopolski. Festiwalowe menu również odzwierciedla tę królewską atmosferę – można było skosztować m.in. ziemniaków po cabańsku z żeberkami i pulpetami z białej kiełbasy, mielonych zrazów z dziczyzny czy chłodnika ze szczawiu i ogórków z Charsznicy. O muzyczną oprawę zadbał znany artysta z Sądecczyzny – Kordian.
Ciąg dalszy pod galerią zdjęć.




To dopiero początek uczty smaków
W inauguracji wydarzenia wzięli udział m.in. posłowie Agnieszka Ścigaj i Łukasz Kmita, senator Marek Pęk, starosta olkuski Bogumił Sobczyk, burmistrz Olkusza Roman Piaśnik, radni województwa Lidia Gądek i Grzegorz Małodobry oraz sekretarz województwa Wojciech Pałka. To właśnie on podkreślił wyjątkowy charakter festiwalu:
– Małopolski Festiwal Smaku to prawdziwa królewska uczta smaków, zapachów i kolorów. Oprócz wspólnego gotowania z Andrzejem Polanem odbywają się także warsztaty kulinarne pod okiem Pascala Brodnickiego oraz różne zabawy i konkursy. Przez całe lato będzie można skorzystać z tych atrakcji i będzie można posmakować Małopolski - zapowiedział.
Kolejne festiwalowe spotkania odbędą się:
- 27 lipca w Koszycach (powiat proszowicki),
- 10 sierpnia w Nowym Wiśniczu (powiat bocheński),
- 31 sierpnia w Niepołomicach (powiat wielicki),
- wielki finał – 14 września w Zakopanem (powiat tatrzański).
Robiąc zakupy, szukajmy produktów regionalnych
"Nasze Małopolskie produkty są najlepsze w Polsce, Europie i na Świecie. Czy wy zwracacie uwagę robiąc zakupy na to skąd są produkty?" - zapytał, podsumowując wydarzenia na Facebooku, radny Grzegorz Małodobry.
W ostatnią niedzielę w Olkuszu zainaugurowaliśmy tegoroczne Święto Smaku💪❤️ To już XX edycja ✌️ Nasze Małopolskie...
Opublikowany przez Grzegorz Małodobry - Radny Województwa Małopolskiego Wtorek, 15 lipca 2025
fot. UMWM