czwartek, 22 października 2020 10:13

Jak dobrze wybrać szafę chłodniczą do gastronomii?

Autor Artykuł sponsorowany
Jak dobrze wybrać szafę chłodniczą do gastronomii?

Przechowywanie produktów wymagających niskiej temperatury może być prawdziwym wyzwaniem. Pierwsza lepsza lodówka ze sklepu nie spełni na dłuższą metę swojej funkcji, w szczególności w przypadku łatwo psujących się produktów. Warto więc zainwestować w odpowiednią szafę chłodniczą. Dzięki niej możemy znacząco przedłużyć czas życia artykułów. Jak dobrze wybrać to urządzenie? Tego dowiesz się z naszego najnowszego tekstu.

Szafa chłodnicza niezbędnym wyposażeniem restauracji

Szafa chłodnicza to fachowe nazewnictwo stosowane w gastronomii na lodówkę. Oczywiście, można także zamówić szafy mroźnicze i modele łączące obydwie funkcje – czyli urządzenia chłodniczo-mroźnicze. Przykładowo, szafa chłodnicza ma opcję regulacji temperatury w zakresie od 0 do 15 stopni Celsjusza, a nie od 2 do 8 stopni Celsjusza. Tymczasem szafy mroźnicze można regulować w zakresie od -14 do -28 stopni, gdy w standardowych zamrażarkach ten zakres wynosi od -6 do -26 stopni Celsjusza.  Kwestią, nad którą warto zastanowić się podczas wyboru szafy, jest to, czy powinna mieć ona przeszklone drzwi, czy też nie. Przeszklona szyba na pewno ułatwia organizację pracy, bo już na pierwszy rzut oka widać, co znajduje się w danej szafie. Dzięki temu nie musisz otwierać drzwi, aby sprawdzić, co się w niej znajduje, a to, jak wiemy, wiąże się również z oszczędnością energii. Każde otwarcie szafy powoduje zmianę temperatury w jej wnętrzu, co z kolei zwiększa zapotrzebowanie na moc w celu obniżenia temperatury po jej otwarciu. Kolejną ważną cechą jest standaryzacja. Profesjonalne modele wyposażone są w prowadnice, przystosowane do rozmiarów pojemników GN. To sprawia, że przechowywanie produktów jest jeszcze prostsze.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie szafy chłodniczej i mroźniczej?

Które kwestie są najważniejsze? Poniżej krótka lista cech, jakie warto wziąć pod uwagę, gdy szukasz szafy chłodniczej do swojej restauracji.

Pojemność – im większa szafa, tym lepsza? Niekoniecznie, zastanów się, jakie masz zapotrzebowanie i czy dany model będzie odpowiadał Twoim potrzebom, czy też nie.

Wymiary – tak jak w przypadku każdego mebla sprawdź, czy masz na zapleczu wystarczająco miejsca, aby postawić dany model.

Klasa energetyczna – to parametr informujący, ile prądu zużywa szafa. Przykładowo szafa chłodnicza oznaczona klasą energetyczną A+++ jest najbardziej efektywna, ponieważ zużywa najmniej prądu.

Klasa klimatyczna – określa zakres temperatury i wilgotność otoczenia, w jakiej powinna znaleźć się szafa.

Poziom hałasu – parametr charakteryzujący natężenie dźwięku, jakie wydaje się z siebie urządzenie. Im mniejsza liczba decybeli będzie podana, tym ciszej pracuje szafa.

Finanse i Gospodarka

Finanse i Gospodarka - najnowsze informacje