W niedzielę, (24 września) w oddziale Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu - Miasteczko Galicyjskie w Nowym Sączu - podczas wydarzenia „Multisensoryka - wzrok, dotyk, smak i powonienie” w Miasteczku Galicyjskim’, realizowanego w ramach projektu „GALICYJSKI FESTIWAL ZMYSŁÓW - sensualne doświadczanie przestrzeni kultury i dziedzictwa regionu” nie brakowało atrakcji, których można było doświadczyć zmysłami wzroku, smaku, dotyku i powonienia.
W czasie trwania wydarzenia pokazy rzemiosł: garncarstwa, tkactwa, szewstwa, oraz zielarstwa. Podczas Jarmarku rękodzieła i produktów regionalnych koła gospodyń wiejskich serwowały tradycyjne specjały kuchni regionalnej. Odbył się także Konkurs kulinarny „Kociołek Galicyjski” i multisensoryczne pokazy artystyczne "Artystyczny Galimatias". Prezentowane były również scenki rodzajowe w wykonaniu Teatru TRIP.
W trakcie gotowania z KGW z Miłkowej była okazja ugotować i posmakować barszczu na serwatce oraz zupy fasolowej ze śliwką.
Wystąpił Regionalny Zespół Pieśni i Tańca Piątkowioki - „Zagroj mi muzyckło”.
W jury konkursu "Kociołek Galicyjski" zasiadał znany i ceniony w Polsce kucharz Jasiek Kuroń - autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej, który uświetnił wydarzenie autorskim pokazem przygotowania tradycyjnej potrawy z regionu dawnej Galicji.
Wydarzenie realizowane było w ramach projektu „Galicyjski Festiwal Zmysłów - sensualne doświadczanie przestrzeni kultury i dziedzictwa regionu”. W ramach projektu odbędzie się także cykl warsztatów: garncarskich, malowania na szkle, wyrobu mydełek z wosku pszczelego oraz kulinarne.
Partnerami projektu są:
Środowiskowy Dom Samopomocy w Nowym Sączu
Zespół Szkół nr 5 Specjalnych w Nowym Sączu
Sądecki Uniwersytet Trzeciego Wieku w Nowym Sączu
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury - państwowego funduszu celowego.










inf. Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu
Fot. Piotr Droździk