Konserwanty dodawane do żywności stanowią popularny temat kontrowersji, które zwiększają świadomość konsumentów w zakresie zdrowego odżywiania się. Niestety od konserwantów, a zatem i azotanów nie uciekniemy, ale zawsze możemy monitorować ich stężenie w kupowanym mięsie. W jaki sposób? Sprawdźmy to.
Czym są azotany w mięsie?
Azotany to związki, które przedostają się do produktów spożywczych - warzyw, owoców, wody, ale także mięsa w przeróżny sposób. Jednego jednak możemy być pewni - zdecydowana większość azotanów jest związana z ingerencją człowieka w jakość produktu spożywczego. Doskonałym przykładem może być właśnie mięso, które często bogate jest w azotany sodu, azotany potasu i azotyny.
Za co odpowiadają te składniki? Przede wszystkim za utrwalenie i wzmocnienie smaku i zapachu mięsa, ale także za przedłużenie ich zdatności do spożycia. Każdy z nas wie, czym jest jad kiełbasiany. Konserwanty dodawane do mięsa przeciwdziałają wzrostowi tej bakterii, a przy okazji wzmacniają barwę produktów mięsnych, czyniąc je atrakcyjniejszymi na ladzie sklepowej.
Jaka jest dopuszczalna norma azotanów w mięsie?
Azotany w mięsie z jednej strony chronią nas przed zatruciem, jednak nadmiar środków tego typu w równie negatywny sposób wpływa na zdrowie konsumenta. Nadmierne spożycie azotanów, ale także azotynów może mieć wpływ na złe samopoczucie, nudności, a w skrajnych przypadkach może powodować zatrucie.
Dlatego też zawsze powinniśmy kupować produkty mięsne ze sprawdzonych źródeł, unikając w miarę możliwości supermarketów. Wciąż jednak nie będziemy mieć pewności, czy produkty te nie są po brzegi wypełnione szkodliwymi w nadmiarze konserwantami. Co zatem zrobić, by zwiększyć swoją świadomość o spożywanych produktach spożywczych? W pierwszej kolejności warto ustalić, jaka jest dopuszczalna norma azotanów w mięsie.
Od kilku lat normy związane z udziałem azotanów w produktach spożywczych stanowi ważny temat obrad Parlamentu Europejskiego. W ramach wypracowanego rozwiązania dopuszczalne ilości azotynów to od 100 mg/kg do 180 mg/kg w zależności od wybranego produktu mięsnego. Zdaniem dietetyków to wciąż spora dawka, jednak to nam - klientom pozostawia się decyzję co do tego, jakie produkty wybierać dla całej rodziny.
W jaki sposób zmierzyć stężenie azotanów w mięsie?
Gdy już wiemy, jaka jest dopuszczalna dawka azotanów w mięsie, pozostaje pytanie - jak sprawdzić to w praktyce? Odpowiedź może być tylko jedna - tester żywności Soeks Ecovisor od https://www.ecovisor.pl/. To innowacyjne urządzenie, które w kilka sekund dokona pomiaru poziomu azotanów we wszystkich produktach spożywczych- nie tylko mięsach, ale także rybach, owocach morza, warzywach lub owocach. Dzięki intuicyjnej obsłudze w łatwy sposób odczytamy wynik i zinterpretujemy go, decydując, czy dany produkt mięsny jest na tyle bezpieczny, że możemy go podać rodzinie.
Soeks Ecovisor to jednak znacznie więcej niż tylko tester żywności. Urządzenie posiada ponadto moduł testera wody, a także został zaprojektowany z myślą o wykonywaniu pomiarów pola elektromagnetycznego i promieniowania jonizującego. Dzięki temu jedno urządzenie będzie służyło nam w różnych celach, zarówno w domu, jak i podczas wyjazdów. Szybki pomiar stężenia azotanów w jedzeniu? Soeks Ecovisor wykona go w kilka sekund.