poniedziałek, 25 stycznia 2021 11:34

Zastosowanie wiader plastikowych w branży spożywczej

Autor Artykuł sponsorowany
Zastosowanie wiader plastikowych w branży spożywczej

Opakowania z tworzyw sztucznych są wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu, zwłaszcza w branży spożywczej, która szczególnie musi dbać o odpowiednie zabezpieczenie produktów. Opakowania z plastiku chronią żywność przed uszkodzeniami mechanicznymi i zanieczyszczeniami, zapewniają dłuższy termin przydatności do spożycia i gwarantują bezpieczny transport od producenta do konsumenta. Jakie produkty najczęściej są w nich przechowywane? Sprawdziliśmy!

Opakowania z tworzywa sztucznego a bezpieczeństwo – obowiązki producenta opakowań plastikowych

Wszystkie pojemniki wykorzystywane w przemyśle spożywczym muszą spełniać rygorystyczne unijne normy. Producent opakowań plastikowych jest zobowiązany także do przestrzegania zasad dobrej praktyki produkcyjnej. Opakowania mające bezpośredni kontakt z żywnością nie mogą w żaden sposób zmieniać smaku, zapachu czy właściwości artykułów spożywczych. Muszą także być wykonane z nietoksycznych materiałów, które nie stanowią zagrożenia dla zdrowia i życia potencjalnych konsumentów. Dlatego do produkcji pojemników dla branży spożywczej wykorzystywany jest przede wszystkim bezbarwny i bezwonny polipropylen (oznaczany numerem 5 i symbolem PP).

Jak powstają wiadra dla branży spożywczej?

Wiadra plastikowe powstają m.in. w procesie formowania wtryskowego. Zazwyczaj są od razu etykietowane. Klienci coraz częściej decydują się na aplikację nadruku w technologii IML (In-Mould Labelling). Technologia ta ma wiele zalet: etykieta nie ma możliwości odklejenia się, nawet w trakcie transportu czy przechowywania w niskiej temperaturze i dużej wilgotności. Ze względu na rozmaite potrzeby branży spożywczej producent opakowań oferuje wiadra w różnych kształtach i o różnej pojemności. Klient może także zdecydować, czy wiadro powinno mieć uchwyt, czy nie.

Wiadra plastikowe w branży spożywczej – gdzie są niezbędne?

Wiaderka plastikowe wykorzystują m.in. producenci przetworów rybnych (ryby w zalewie lub w sosie) i owocowo-warzywnych (marmolady, dżemy, kiszonki, sałatki). Opakowanie wraz z odpowiednio dopasowaną pokrywką zapewnia szczelność i nie przepuszcza zapachów. Wiadra o różnych pojemnościach są niezbędne także w branży mleczarskiej. W okrągłych, owalnych lub prostokątnych pojemnikach najczęściej kupujemy serki, twarogi, śmietany, jogurty, masła czy lody. Wiadra z pokrywami świetnie sprawdzają się także do przechowywania i transportu słodyczy oraz produktów sypkich takich jak popcorn, orzeszki, cukierki, żelki czy wata cukrowa. W wygodnych wiadrach z uchwytami często kupujemy także sypkie karmy dla zwierząt.

Technologia - najnowsze informacje