czwartek, 9 kwietnia 2020 09:05

Browar Okocim: stabilizacja i umocnienie

Autor Mirosław Haładyj
Browar Okocim: stabilizacja i umocnienie

10 marca w Browarze Okocim odbyło się spotkanie dla mediów, aby podsumować rok 2019 i przedstawić plany firmy na 2020 rok.  Brzeski browar rozwija się stabilnie. Marka OKOCIM w 2019 roku umocniła pozycję na rynku i jest doceniana za wysoką jakość oferowanych piw a w zakładzie tworzone są innowacyjne smaki rozwijające ofertę bezalkoholowych piw 0,0%.

W 2019 roku cała branża piwna odnotowała niewielki spadek wielkości sprzedaży (o 0,5%) przy jednoczesnym wzroście wartości rynku o 3,4%. Jest on wynikiem premiumizacji oraz wzrostu średniej ceny piwa na rynku związanego z inflacją. Piwo to nadal największa wartościowo kategoria wśród artykułów szybkozbywalnych (to np. artykuły spożywcze, czy środki czystości), której wartość szacowana jest na ok. 17,4 mld zł.

Stabilne są trendy konsumenckie: kontynuacja wzrostu zainteresowania piwami bezalkoholowymi, rozwój piwnych specjalności i piw premium. Z danych firmy Nielsen wynika, że w 2019 piwa bezalkoholowe 0,0% ugruntowały swą pozycję na rynku tak, że można je zaliczyć do odrębnej, silnej kategorii. Obecnie stanowią już 4,7 proc. rynku piwa i taki sam odsetek w odniesieniu do całego rynku napojów bezalkoholowych. Rozwój kategorii 0,0% pozwolił na wyodrębnienie segmentów, które zaspokajają różne gusta konsumentów. Spośród piw 0,0% najchętniej wybierane są warianty smakowe (2,9% kategorii), tuż za nimi lagery 0,0% (1,6%), a zestawienie zamykają bezalkoholowe specjalności (0,2%), których przybywa w ofercie.

„Pierwsze jasne pełne na ziemiach polskich”

Marka Okocim w 2019 roku poprawiła swoją pozycję na konkurencyjnym rynku piwa.

W ubiegłym roku marka zrealizowała kolejną odsłonę ogólnopolskiej kampanii reklamowej z udziałem brzeskich piwowarów, która nosiła nazwę „Pierwsze jasne pełne na ziemiach polskich”, co podkreślała, że tego typu piwo zostało uwarzone właśnie w Browarze Okocim. Miało to miejsce 23 lutego 1846 roku. Jan Goetz Okocimski, założyciel browaru Okocim, zdobywał piwowarskie doświadczenie m.in. u swojego wuja Antona Drehera, którego uznaje się za ojca piwa jasnego pełnego. Tworząc własny browar w Okocimiu, wprowadził nową na tamte czasy technologię warzenia. Przygotowano również nowe spoty TV dla Okocimskich Radlerów, w tym wariantów o zerowej zawartości alkoholu.

Złote medale

Browar Okocim jest wysoko ceniony za doskonałą jakość warzonych tu piw. Z  nagród warto wymienić: złoto na European Beer Star 2019 dla Okocim Mistrzowski Porter, srebro na Beer of the Year Carlsberg Group również dla Okocim Mistrzowski Porter, czy złoto na Good Beer 2019 dla Okocim Jasne Okocimskie.

Co roku okocimskie radlery otrzymują od konsumentów nagrody na smak i jakość. W 2019 na konsumenckim konkursie Krasnostawskich Chmielakach medale zdobyły: złoto dla Okocim Radler Malina z Borówką amerykańską, złoto dla Okocim Radler Wiśnia z Pigwą 0,0%, srebro dla Okocim Radler Grapefruit z limonką i srebro dla Okocim Radler Sycylijska pomarańcza z limonką 0,0%

Nowe smaki

Rok 2019 upłynął w Browarze pod znakiem opracowywania receptur i warzenia nowych piw, głównie wariantów bezalkoholowych, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem konsumentów. W 2019 w ofercie piw powstających w Brzesku znalazły się m.in. trzy Radlery 0,0% oraz Okocim Jasne Pełne 0,0%. W 2020 nowości warzone w brzeskim browarze to m.in. alkoholowy Okocim Radler Melon z arbuzem, bezalkoholowe Okocim Ciemny Radler 0,0% Wiśnia i Okocim Biały Radler 0,0% Cytryna, a także Karmi Mrożona Kawa. O tym, jakie piwa browar planuje wprowadzić w 2020 r., zapytaliśmy panią Beatę Ptaszyńską-Jedynak, Dyrektor ds. Komunikacji Carlsberg Polska:

– Jak co roku wprowadzamy dużo nowości. To są przede wszystkim produkty bezalkoholowe, ale również warianty alkoholowe. Z marki Somersby to będzie Somersby Rosé  (wariant alkoholowy). Będzie również wariant bezalkoholowy Somersby Wild Berries. Pod marką Okocim wprowadzamy nowe Radlery -  Ciemny z wiśnią i Jasny z cytryną. Można się spodziewać wielu ciekawych i innowacyjnych nowości o unikalnych smakach.

Miejscowy, choć międzynarodowy

Browar Okocim angażuje się w wiele miejscowych inicjatyw. Dzięki inicjatywie pracowników powstał m.in. weekendowy pub „Na Browarze” . Jak zdradza Beata Ptaszyńska-Jedynak, to dzięki bardzo prężenie działającemu Stowarzyszeniu Miłośników Browaru Okocim:

– To była  inicjatywa pracowników. W 2019 r. obok browaru, na wydzielonym miejscu, otwarto weekendowy pub „Na Browarze”, do którego zapraszamy wszystkich. Natomiast, jako firma Okocim, jesteśmy zaangażowani w różne inicjatywy na terenie Brzeska i okolic. Jest to nasz projekt grantowy - przekazujemy granty finansowe na różne inicjatywy, które są zgłaszane przez tutejsze NGO-y i stowarzyszenia. Jesteśmy również partnerem Brzesko - Okocim Festiwal.

Wyzwania w 2020 roku

Bieżący rok to czas kolejnych wyzwań dla branży. Obserwowana jest kumulacja wyższych kosztów produkcji (surowce, energia, koszty pracy) z wprowadzoną z początkiem roku podwyżką akcyzy o 10%. Przedstawiciele branży zwracają też uwagę na coraz bardziej skomplikowane otoczenie regulacyjne wymagające dodatkowych nakładów na interpretację przepisów i dostosowywanie się do nich. Część takich dodatkowych wymogów znajdzie się choćby we wprowadzanej właśnie tzw. opłacie cukrowej, która obejmie bezalkoholowe piwa smakowe.

Fot.: Browar Okocim

Brzesko

Brzesko - najnowsze informacje

Rozrywka