Z tym ciastem spotkałam się pierwszy raz jakiś czas temu u mojej bratowej na imieninach. Zaintrygowała mnie jego zielona, intensywna barwa. A kiedy dowiedziałam się, że jest ono ze szpinakiem to musiałam go koniecznie spróbować. Muszę przyznać, że bardzo mi smakowało, a szpinak jest praktycznie niewyczuwalny. Poprosiłam bratową o przepis i postanowiłam zrobić je w domu. Wyszło tak samo pyszne. Leśny Mech to świetne ciasto, aby zaskoczyć nim gości na przyjęciu!
Składniki na biszkopt:
- 125 g świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
Warstwa malinowa:
- 2 galaretki malinowe
- około 400 g malin
- 3 szklanki wrzątku
Krem:
- 400 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 250 g borówek

Przygotowanie:
1. Szpinak włożyć do blendera, dodać olej i zmiksować na jednolitą masę.
2. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami szpinak. Miksować na niskich obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ciasta. Miksować do połączenia składników.
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 35-40 minut (do suchego patyczka).
3. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia. Maliny umyć, dodać do tężejącej galaretki. Z ostudzonego biszkoptu skroić wierzch. Następnie pokruszyć do miseczki. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z malinami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone, miksować na niskich obrotach. Dodać żelatynę i miksować do połączenia składników. Gotowy krem przełożyć na ciasto.
5. Ciasto posypać pokruszonymi wcześniej kawałkami. Na wierzchu poukładać umyte borówki. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO!
Przepis ze strony Danka Pichci, dzięki współpracy z Grupą GOTOWANIE - TANIE, A WYKWINTNE. Masz jakiś pomysł na jesienną potrawę? Daj nam znać! przepisy@glos24.pl