Rozpoczynamy weekend majowy! Dla wielu z nas będzie to okazja do odpoczynku i zażycia przyjemności, na przykład przygotowania i konsumowania pysznego jedzenia! Dania z grilla z pewnością pojawią się w niejednym domu, ale warto też znaleźć miejsce na coś słodkiego, co umili nam świętowanie i nie będzie zbyt skomplikowane w przygotowaniu. Podpowiadamy przepis na torcik kremowo-truskawkowy. Jest tani i prosty w przygotowaniu.
Truskawki to owoce, które wiodą prym w maju i czerwcu. Lubimy je ze względu na ich smak, wygląd, jak i właściwości poprawiające humor! Wraz z bitą śmietaną i delikatnym serkiem mascarpone są wręcz bombą przyjemności! Oto przepis na lekki biszkopt z kremową masą i świeżymi truskawkami na okrągłą blachę (ok. 25 cm średnicy).
Potrzebne składniki
Biszkopt
- 7 jaj
- 200 g cukru
- 145 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
Truskawki
- ilość według uznania
Wykonanie
Biszkopt
Ten przepis na biszkopt jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Całość, wraz z pieczeniem nie powinna przekroczyć godziny. A oto, jak po kroku postępować, by otrzymać puszysty i delikatny biszkopt:
- Jajka wyparzyć we wrzątku.
- Białka z solą ubić na sztywno, dodając powoli cukier. Cukier ma się rozpuścić, a masa ma być delikatna i puszysta.
- Dodać powoli żółtka, cały czas mieszając.
- W oddzielnej misce przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
- W kilku partiach dodać składniki suche do mokrych i miksować na bardzo wolnych obrotach.
- Gdy składniki będą już połączone, masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
- Wyjąć, następnie ostudzić i przekroić najlepiej na 3 części.
Masa
Z kolei masa do przełożenia jest jeszcze prostsza niż ciasto, a jej smak zachwyci niejedno wymagające podniebienie.
- Do dużej miski wlać śmietanę kremówkę i miksować ok. 3 minuty na najwyższych obrotach miksera.
- Gdy śmietanka zesztywnieje, dodać w kilku partiach mascarpone i miksować do uzyskania gładkiej masy.
- Na koniec dodać przesiany cukier puder, chwilę miksować i odstawić na ok. 15 minut do lodówki.
Gdy biszkopt wystygnie, a masa będzie odpowiednio schłodzona i sztywna, możemy zabrać się za przekładanie masą ciasta. Robimy to delikatnie. Najpierw kładziemy masę, a następnie umyte i osuszone truskawki. Najlepiej je wcześniej pokroić. Część masy najlepiej zostawić na dekorację torcika. Gdy już przełożymy masą i truskawkami biszkopta, smarujemy delikatnie zewnętrzną część ciasta kremem. Boki możemy posypać dodatkowo kokosem lub płatkami migdałów. Na wierzchu kładziemy truskawki. Możemy delikatnie posypać je cukrem pudrem.
Fot.: Pixabay