wtorek, 12 kwietnia 2022 11:21

GIS wycofuje popularny produkt ze Szczurowej! Sprawdź czy masz go w lodówce

Autor Katarzyna Jamróz
GIS wycofuje popularny produkt ze Szczurowej! Sprawdź czy masz go w lodówce

Kiełbasa wiejska to produkt, bez którego wielu ludzi nie wyobraża sobie nadchodzących świąt wielkanocnych. Niepokojące informacje napłynęły z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Popularny produkt został wycofany z obrotu, ponieważ może stwarzać zagrożenie dla zdrowia.

GIS ostrzega przed kiełbasą wiejską pieczoną z Zakładu Mięsnego CHABURA o numerze partii: 406922.

– W próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych

– poinformowano w ostrzeżeniu publicznym dotyczącym żywności, znajdującym się na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

kiełbasa brzesko szczurowa GIS
GIS wycofuje produkt ze Szczurowej. Sprawdź czy masz go w lodówce / Fot.: Główny Inspektor Sanitarny

Produkt – Kiełbasa wiejska pieczona
Numer partii: 406922
Data minimalnej trwałości: 20.04.2022
Producent – Zakład Mięsny CHABURA Sp. z o.o. Sp. K., Rylowa 2, 32-820 Szczurowa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 12020204

Producent poinformował odbiorców i rozpoczął proces wycofywania wyżej wymienionej partii produktu z rynku oraz wdraża działania naprawcze, mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w produkcie gotowym.

– Powiatowy Lekarz Weterynarii w Brzesku nadzoruje działania podejmowane przez producenta

– podsumowano.

Czym są wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) ?

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne to grupa związków spośród których, wiele z nich podejrzewanych jest lub ma udowodnione działanie rakotwórcze. WWA powstają w żywności podczas jej przetwarzania termicznego, np. smażenia, pieczenia, wędzenia, grillowania lub prażenia. Obecność WWA w produktach spożywczych może być wynikiem zanieczyszczenia środowiska. Szczególnie niebezpiecznym jest benzo(a)piren.

Źródło: Główny Inspektor Sanitarny/Wikipedia.pl
Fot.: Ilustracyjne

Małopolska - najnowsze informacje