Kiełbasa wiejska to produkt, bez którego wielu ludzi nie wyobraża sobie nadchodzących świąt wielkanocnych. Niepokojące informacje napłynęły z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Popularny produkt został wycofany z obrotu, ponieważ może stwarzać zagrożenie dla zdrowia.
GIS ostrzega przed kiełbasą wiejską pieczoną z Zakładu Mięsnego CHABURA o numerze partii: 406922.
– W próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych
– poinformowano w ostrzeżeniu publicznym dotyczącym żywności, znajdującym się na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Produkt – Kiełbasa wiejska pieczona
Numer partii: 406922
Data minimalnej trwałości: 20.04.2022
Producent – Zakład Mięsny CHABURA Sp. z o.o. Sp. K., Rylowa 2, 32-820 Szczurowa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 12020204
Producent poinformował odbiorców i rozpoczął proces wycofywania wyżej wymienionej partii produktu z rynku oraz wdraża działania naprawcze, mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w produkcie gotowym.
– Powiatowy Lekarz Weterynarii w Brzesku nadzoruje działania podejmowane przez producenta
– podsumowano.
Czym są wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) ?
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne to grupa związków spośród których, wiele z nich podejrzewanych jest lub ma udowodnione działanie rakotwórcze. WWA powstają w żywności podczas jej przetwarzania termicznego, np. smażenia, pieczenia, wędzenia, grillowania lub prażenia. Obecność WWA w produktach spożywczych może być wynikiem zanieczyszczenia środowiska. Szczególnie niebezpiecznym jest benzo(a)piren.
Źródło: Główny Inspektor Sanitarny/Wikipedia.pl
Fot.: Ilustracyjne