piątek, 30 sierpnia 2019 12:18

„Gotuj! Poznając świat pszczół!” w Zakliczynie

Autor Marzena Gitler
„Gotuj! Poznając świat pszczół!” w Zakliczynie

Czas na wielki finał zadania „Gotuj! Poznając świat pszczół!”. Stoisko przygotowane przez Lokalną Grupę Działania Dunajec-Biała zostanie zaprezentowane podczas Dożynek Wojewódzkich i Święta Fasoli w Zakliczynie. Wydarzenie odbędzie się w niedzielę, 1 września. To ostatnia szansa, żeby odkryć niezwykły świat pszczół, a przy okazji skosztować przysmaków opartych o produkty pszczele.

Stoisko „Gotuj! Poznając świat pszczół!” cieszy się na tyle dużą popularnością, że: racuszki z jabłkami i miodem, brzoskwinie w miodzie, lemoniada z miodem, miętą i cytryną i wiele innych smakołyków błyskawicznie znikają z suto zastawionego stołu. Tysiące mieszkańców regionu odkryło walory smakowe i wartości odżywcze miodu. Wiele osób podkreślało, że inspiracje kulinarne wykorzysta w domu. - Łyżeczka miodu może sprawić, że znane nam danie zyska nowy, niepowtarzalny charakter – przekonują organizatorzy stoiska i kucharka Mariola Przydział.

Smakowanie produktów pszczelich to jeden z aspektów zadania „Gotuj! Poznając świat pszczół!”. Drugą płaszczyzną jest przybliżenie ludziom znaczenia pszczół w ekosystemie. Niestety, według danych - na 1 633 355 rodzin, w 1 462 rodzinach pszczelich stwierdzono ostre zatrucie środkami chemicznymi, a podtrucie środkami chemicznymi w 11 177 rodzinach. Niejednokrotnie człowiek odgrywa dużą, lecz negatywną rolę w świecie pszczół. Stąd potrzeba edukacji np. rolników na temat właściwego i bezpiecznego dla pszczół wykonywania oprysków. Istnienie zdecydowanej większości gatunków roślin jest uzależnione od pracy pszczół, a ta jest ciężka, ponieważ by powstało 0,3 kg miodu, pszczoły muszą przelecieć aż 88,5 tys. km i usiąść na 2 mln kwiatów. Dzięki pszczołom mamy pożywienie, ale też kawę czy bawełnę. Trudno sobie wyobrazić los ludzkości, gdyby pewnego dnia zabrakło tych owadów, bohaterów inicjatywy Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała.

Mieszkańcy regionu z bliska poznają świat pszczół już od czerwca. Wydarzenia kulinarne i ciekawe warsztaty dotyczące życia pszczół i sekretów sztuki pszczelarskiej miały miejsce podczas: wianków na winnicy w Dąbrówce Szczepanowskiej, Jarmarku Dominikańskiego i Familiady w Jamnej, Pogórzańskiego Jarmarku Artystów i Rękodzielników w Ciężkowicach, Święta Owoców i Produktów Pszczelich w Pleśnej, Dożynek Gminnych w Pleśna, a także Dożynek Powiatowych w Wojniczu. Poza tym zorganizowano też stoisko w Skamieniałym Mieście w Ciężkowicach. Pyszne kulinaria sprzyjały w nawiązywaniu kontaktu z licznymi osobami, które poznały, jak ważną rolę odgrywają pszczoły i jak wiele zagrożeń czyha na te pożyteczne owady.
Zapraszamy do Zakliczyna, gdzie bez trudu dostrzeżemy leżaki i inne żółte elementy promocyjne stoisko LGD Dunajec-Biała. – Nie da się przejść obojętnie obok nas. Wystarczy poczuć zapach przygotowanych potraw i spojrzeć na ich apetyczny wygląd. Dania smakują przynajmniej równie dobrze – dodają członkowie LGD Dunajec-Biała.

Przedsięwzięcie dopełnia strona facebookowa LGD Dunajec-Biała - https://www.facebook.com/lokalnagrupadzialaniadunajecbiala, gdzie można znaleźć informacje na temat akcji i wiele ciekawych informacji związanych z pszczołami i pszczelarstwem. W najbliższym czasie przewidziano też konkurs z nagrodami.

mat. prasowe

Tarnów - najnowsze informacje

Rozrywka