wtorek, 2 czerwca 2020 13:21

Kawa Inka – po ciężkim dniu w pracy

Autor Głos 24
Kawa Inka – po ciężkim dniu w pracy

Ciężki dzień w pracy stres, wiecznie niezadowolony szef, mnóstwo obowiązków potrafią wyczerpać  człowieka energię. Chłodniejsze dni i brak słońca nie sprzyjają koncentracji w pracy i negatywnie wpływają na nasze samopoczucie. Uczucie zmęczenia i nadmiar stresu mogą osłabić odporność. W takiej sytuacji jest potrzebne coś, co postawi człowieka na nogi, doda chęci do działania, przepędzi uczucie senności i zmęczenia. Od razu przychodzi na myśl jeden pomysł – kubek mocnej, solidnej czarnej lub zbożowej (w zależności od upodobań smakowych) kawy.

Kawa na dobry początek dnia

Powszechny jest stan, że pierwsza myśl po przebudzeniu to kawa – magiczny napój, który ma śpiochów postawić na nogi.  Klasyczna kawa zawiera kofeinę, która stawia człowieka na nogi, przerywa sen i przywraca do życia oraz działania. Jeżeli ktoś nie przepada za czarną kawą, to często wybiera kawę zbożową – Inkę, w składzie, której nie ma ziaren kawy. Smakosze tej kawy, że uważają, że każdy jej kubek jest pyszny. Harmonijna nuta zbóż, cykorii oraz delikatnej pianki to niezwykłe połączenie o zniewalającym smaku. Uprzyjemnia każdą chwilę. Na uwagę zasługuje fakt, że 93% składników  kawy Inki e-szop24.pl/produkt,15182,Inka-Napoj-na-bazie-rozpuszczalnej-kawy-zbozowej-z-mlekiem-200-g zboża: jęczmień, żyto oraz cykoria.  Przyrządza się ją jak każdą kawę – wsypuje się do kubeczka i zalewa ciepłą, choć nie gorącą wodą.

Idealny zamiennik czarnej kawy

Dzień bez dobrej, aromatycznej kawy dla wielu osób nie istnieje.  Bywają sytuacje, że z powodów zdrowotnych trzeba porzucić  czarną kawę. Nie należy popadać w rozpacz. Istnieje smaczna i zdrowa alternatywa – kawa Inka. Oba rodzaje kawy mają właściwości prozdrowotne. Różnica polega w braku kofeiny w kawie Inka. Dzięki temu mogą ją pić ludzie w każdym wieku i niezależnie od stanu zdrowia.  Polecana jest nawet dla dzieci, co więcej często podawana w przedszkolach.  Kawa Inka jest polecana osobom z chorobami serca i nadciśnieniem, dla których czarna kawa może być przeciwwskazana. Jest zdrowym napojem, który warto włączyć do swojej diety i w ten sposób spróbować ograniczyć czarną kawę. Dodatkowe składniki wpływają na jej skład i aromat i dają możliwość wyboru ulubionego smaku kawy.

Właściwości kawy zbożowej

Kawa Inka – to zdrowa kawa. Nie podrażnia śluzówki żołądka, nie pojawia się po niej zgaga, ani dolegliwości bólowe. Można po nią sięgać wtedy, kiedy przyjdzie ochota. Kawa Inka nie uzależnia i dostarcza do organizmu błonnik pokarmowy. Dzięki temu doskonale wpływa na perystaltykę jelit, pomaga pozbyć się zaparć i redukuje dolegliwości związane z refluksem oraz zgagą. Kawa Inka pomaga pozbyć się   kwaśnego posmaku w ustach, który jest problemem u osób pijących duże ilości tradycyjnej kawy.  Dietetycy podkreślają, że  kawa zbożowa jest cennym źródłem naturalnych antyoksydantów, witamin i minerałów m.in. magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku oraz witamin z  grupy B. Kawa z dodatkiem cykorii zawiera również probiotyki i wspomaga odchudzanie.  Pijąc Inkę regularnie, można obniżyć poziom złego cholesterolu i aktywnie wspomagać funkcjonowanie układu nerwowego.   Kawa zbożowa jest znakomitym źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Dwie lub trzy filiżanki kawy pokryją połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik.

Odpowiednia dla kobiet w ciąży

Ginekolodzy przestrzegają ciężarne pacjentki przed piciem kawy. Pozwalają wypić jedną filiżankę raz na jakiś czas. Ostrzeżenia nie dotyczą kawy Inka, której składnikiem są zboża. Nie jest ona przeciwwskazana dla przyszłych mam. Wręcz przeciwnie – jest wręcz zalecana w ciąży. Kawę zbożową bez obaw mogą pić matki karmiące piersią oraz seniorzy.

Wybór kawy zbożowej

Producenci doskonale wiedzą, że klienci lubią różne smaki kawy Inki e-szop24.pl. Przy zakupie kawy aromatyzowanej, warto sprawdzić, czy aromaty są sztuczne, czy naturalne. Na rynku są obecne kawy zbożowe z glutenem i bez glutenu. Z Inki można wykonać napoje kawowe, których nie powstydził się renomowany barista.  Kawa zbożowa ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że osoby chorujące na cukrzycę nie powinny pić tego napoju.

Jak podawać kawę zbożową?

Jest dostępna kawa granulowana, rozpuszczalna, w saszetkach. Można ją pić z dodatkiem mleka, miodu i cukru. Smakosze polecają jej podawanie z dodatkiem kardamonu, cynamonu, czekolady, wanilii oraz anyżu, ponieważ wymienione przyprawy  wzbogacają jej  smak. Kawę Inka można pić nawet późnym wieczorem. Doskonale smakuje  z dodatkiem lodów śmietankowych lub jako składnik sorbetu. Chętnie spożywana jest do śniadania, ponieważ ułatwia przyswajanie wapnia i wspomaga trawienie i zapewnia dobry nastrój na cały dzień. Zwalcza uczucie senności i ułatwia koncentrację na wykonywanych obowiązkach.

Tradycyjna kawa czarna może wypłukiwać cenne składniki. Kawa Inka dostarcza je do organizmu. Naukowcy udowodnili, że kawa zbożowa może chronić serce  i zwiększać odporność na stres. To zdrowy napój, który znakomicie zastępuje czarną kawę. Ilość smakowych dodatków, które można dodać do Inki sprawiają, że każdy smakosz kawy znajdzie swoją ulubioną wersję zdrowej kawy zbożowej.

Styl Życia

Styl Życia - najnowsze informacje