wtorek, 16 kwietnia 2019 14:40

Krakowski kiermasz wielkanocny: które potrawy smakują najlepiej?

Autor Marzena Gitler
Krakowski kiermasz wielkanocny: które potrawy smakują najlepiej?

Na krakowskim rynku odbywa się jarmark wielkanocny. Na pokazy regionalnych tradycji i do odwiedzenia kolorowych straganów zapraszamy do Poniedziałku Wielkanocnego włącznie.

Targi 13 kwietnia otworzył uroczyście Prezydent Miasta Krakowa prof. Jacek Majchrowski. W tym roku mają międzynarodowy charakter, a szczególną atrakcją są ofiarowane przez gości z Chorwacji dwumetrowe pisanki. Prócz stoisk pełnych rękodzieła, kramów z regionalnymi przysmakami i najróżniejszymi pamiątkami, na jarmarku nie brakuje lokalnego folkloru.

W Wielką Sobotę, 20 kwietnia o godzinie 10:00 rozpocznie się pokaz wielkanocnych stołów regionalnych, z możliwością zakupu tradycyjnych potraw, przygotowanych przez okolicznych rolników zrzeszonych w Wojewódzkim Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Krakowie. O godz. 12 odbędzie się poświęcenie przyniesionych koszyczków wielkanocnych i degustacja wielkanocnych potraw zasponsorowana przez „Restaurację Sukiennice”.

W Wielką Niedzielę jarmark nie będzie otwarty, za to w Lany Poniedziałek o godz. 14:00 na Rynku pojawi się „Siuda Baba”. Nie zabraknie pokazów, występów zespołów folklorystycznych i wspólnej zabawy „po krakosku”.

Marzena Gitler, wideo: Mateusz Łysik

Turystyka

Turystyka - najnowsze informacje

Rozrywka