Dziś, w poniedziałek 26 lutego, obchodzimy wyjątkowe święto, jakim jest Międzynarodowy Dzień Pistacji.
Zdrowe, smaczne, a do tego ostatnio bardzo popularne – w ostatnich latach nie tylko najwięksi smakosze rozsmakowali się w pistacjach!
Dziś, 26 lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pistacji, a w zasadzie orzeszków pistacjowych, pochodzących m.in. z basenu Morza Śródziemnego czy z środkowej i południowej Azji. To święto dedykowane wszystkim miłośnikom ich smaku, lecz również tym, którzy do tej pory nie spróbowali chociażby znakomitych wypieków z pistacją w roli głównej.
Croissanty i sycylijskie cannoli to tylko jedne z wielu propozycji, po które warto sięgnąć. Coś z lokalnego podwórka? W tym roku w tłusty czwartek ogromną popularnością cieszyły się pączki z pistacją!
Wypieki, lody, ale nie tylko – pistacje doskonale smakują również w formie wytrawnej, jako dodatek do kanapek czy makaronów. Polecamy spróbować ich w każdej formie i wyjątkowo hucznie uczcić ten dzień.