Kto z nas nie lubi słodyczy? A co jest lepsze od słodyczy? Przygotowywanie ich. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam przygotowywać słodycze. W czasie takiego gotowania można bezkarnie podjadać tłumacząc to sobie „tylko próbuję czy dobre”. A skoro tak uwielbiam to robić to nie sposób nie podzielić się z czytelnikami przepisem na moje ulubione trufle z cytryną i ziołami.
To zupełnie inne słodycze niż te, do których przywykliśmy. Aromat ziół i cytryny w połączeniu z truflami i czekoladą jest niezwykłą kompozycją smaku i zapachu. Polecamy nie tylko do zjedzenia na co dzień, ale także do przygotowania na rodzinne spotkanie czy też do kawy z przyjaciółmi.
Składniki:
- 2 tabliczki białej czekolady dobrej jakości i jedna dodatkowa tabliczka do polewy
- 100 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
- 1/2 pęczka świeżego tymianku i kilka listków do ozdobienia trufli
- skórka starta z 2 cytryn
- 2 łyżki masła
- szczypta soli morskiej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- papilotki do pralinek.
Przygotowanie:
- Na początek przez kilka minut czasu gotujmy śmietanę kremówkę w małym rondelku pod przykryciem z gałązkami tymianku i skórką cytryn.
- Kiedy śmietanka wystygnie, porządnie wyciśnijmy zioła i skórkę na sitku do rondelka.
- Następnie rozpuśćmy białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodajmy masło, ugotowaną wcześniej śmietankę, szczyptę soli morskiej, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii.
- Wymieszajmy całość i odstawmy na całą noc do lodówki, aby masa stężała. Po tym czasie uformujmy kulki.
- Przygotujmy pralinkowe papilotki, a w kąpieli wodnej rozpuśćmy pozostałą czekoladę.
- Każdą kulkę obtaczajmy w rozpuszczonej czekoladzie - ruchy muszą być sprawne, aby masa pod wpływem ciepła czekolady nie zaczęła się topić.
- Odłóżmy trufle do zastygnięcia, a ich wierzch udekorujmy listkiem tymianku.
Dodatkowa porada:
Należy wiedzieć, że formowanie trufli ze schłodzonej masy będzie prostsze, kiedy będziemy przy tym często zwilżać ręce bardzo zimną wodą - dzięki temu masa mniej będzie kleić się do palców.
______________________
Autor: Martyna Pietruszka, właścicielka bloga kulinarnego https://prostepesto.pl