poniedziałek, 21 września 2020 15:12

Przepis na trufle z białej czekolady z cytryną i ziołami

Autor Głos 24
Przepis na trufle z białej czekolady z cytryną i ziołami

Kto z nas nie lubi słodyczy? A co jest lepsze od słodyczy? Przygotowywanie ich. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam przygotowywać słodycze. W czasie takiego gotowania można bezkarnie podjadać tłumacząc to sobie „tylko próbuję czy dobre”. A skoro tak uwielbiam to robić to nie sposób nie podzielić się z czytelnikami przepisem na moje ulubione trufle z cytryną i ziołami.

To zupełnie inne słodycze niż te, do których przywykliśmy. Aromat ziół i cytryny w połączeniu z truflami i czekoladą jest niezwykłą kompozycją smaku i zapachu. Polecamy nie tylko do zjedzenia na co dzień, ale także do przygotowania na rodzinne spotkanie czy też do kawy z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 2 tabliczki białej czekolady dobrej jakości i jedna dodatkowa tabliczka do polewy
  • 100 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 1/2 pęczka świeżego tymianku i kilka listków do ozdobienia trufli
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • papilotki do pralinek.

Przygotowanie:

  1. Na początek przez kilka minut czasu gotujmy śmietanę kremówkę w małym rondelku pod przykryciem z gałązkami tymianku i skórką cytryn.
  2. Kiedy śmietanka wystygnie, porządnie wyciśnijmy zioła i skórkę na sitku do rondelka.
  3. Następnie rozpuśćmy białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodajmy masło, ugotowaną wcześniej śmietankę, szczyptę soli morskiej, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii.
  4. Wymieszajmy całość i odstawmy na całą noc do lodówki, aby masa stężała. Po tym czasie uformujmy kulki.
  5. Przygotujmy pralinkowe papilotki, a w kąpieli wodnej rozpuśćmy pozostałą czekoladę.
  6. Każdą kulkę obtaczajmy w rozpuszczonej czekoladzie - ruchy muszą być sprawne, aby masa pod wpływem ciepła czekolady nie zaczęła się topić.
  7. Odłóżmy trufle do zastygnięcia, a ich wierzch udekorujmy listkiem tymianku.

Dodatkowa porada:

Należy wiedzieć, że formowanie trufli ze schłodzonej masy będzie prostsze, kiedy będziemy przy tym często zwilżać ręce bardzo zimną wodą - dzięki temu masa mniej będzie kleić się do palców.

______________________

Autor: Martyna Pietruszka, właścicielka bloga kulinarnego https://prostepesto.pl

Gotowanie - najnowsze informacje