poniedziałek, 8 września 2025 12:48, aktualizacja 8 godzin temu

Jak krok po kroku powstaje miód?

Jak krok po kroku powstaje miód?

Miód to wyjątkowy owoc wspólnej pracy pszczół i pszczelarzy. Aby powstał, owady muszą włożyć wiele wysiłku w znalezienie roślin pożytkowych, zebranie nektaru i jego odpowiednią obróbkę. Równie istotne jest właściwe pozyskanie i przygotowanie miodu przez pszczelarza. Przedstawiamy fascynujący proces powstawania miodu krok po kroku.

Poszukiwanie roślin pożytkowych

Produkcja miodu rozpoczyna się tuż po tym, gdy zaczynają kwitnąć rośliny. W tym czasie pszczoły zwiadowczynie lokalizują rośliny pożytkowe. Po powrocie do ula, za pomocą specjalnego tańca, przekazują innym owadom informacje o położeniu pożytków. Dzięki temu pszczoły zbieraczki z łatwością odnajdują drogę do roślin i nie muszą już tracić energii na poszukiwanie źródeł pożywienia.

Zbieranie pożytku

Kolejnym krokiem w produkcji miodu jest zbieranie pożytków przez pszczoły. Zadanie to spoczywa na pszczołach zbieraczkach, które udają się w miejsca wcześniej wskazane przez zwiadowczynie. Następnie owady, za pomocą wyspecjalizowanego narządu gębowego, pobierają nektar lub spadź i gromadzą je w wolu miodowym. Na etapie zbierania pożytku dochodzi także do przenoszenia pyłku i zapylania roślin.

Powrót do ula i przekazanie pożytku

Po zebraniu nektaru pszczoły powracają do ula. Następnie nektar trafia do robotnic ulowych. Dzieje się to na zasadzie trofalaksji, czyli przekazania nektaru z wola do wola. Podczas przekazywania nektaru ma miejsce także wstępna obróbka surowca — z udziałem enzymów znajdujących w ślinie owadów. Dzięki temu cukry złożone rozkładane są na proste — lepiej przyswajalne. Obróbka miodu prowadzi również do jego wstępnego zagęszczenia.

Odparowywanie wody

Świeży nektar zawiera nawet 80% wody. Aby zyskał odpowiednią konsystencję, jego wilgotność musi zostać znacząco zmniejszona. Także ten etap wymaga od pszczół wiele pracy. By nektar zgęstniał, robotnice rozprowadzają go na powierzchni plastrów, a następnie intensywnie wachlują skrzydłami. Dzięki temu dochodzi do odparowania wody.

Zasklepianie plastrów

Gdy miód zgromadzony w plastrach już dojrzeje, pszczoły pokrywają go cienką warstwą wosku. W ten sposób zabezpieczają go przed wilgocią i zanieczyszczeniami. W takiej formie miód może być przechowywany przez wiele miesięcy.

Miodobranie

Gdy pszczoły zakończą już produkcję miodu, pszczelarz może rozpocząć miodobranie. W tym celu musi najpierw sprawdzić, czy miód jest już dojrzały i gotowy do zbioru. Jeśli tak, pszczelarz wyjmuje ramki wypełnione zasklepionym miodem.

Odsklepianie plastrów

Do wydobycia miodu z plastrów konieczne jest jego odsklepienie. Do usunięcia zasklepu pszczelarz może użyć noża do odsklepiania lub odsklepiacza widelcowego. Takie narzędzia pozwalają w sposób mechaniczny ściągnąć warstwę wosku.

Wirowanie miodu

Po odsklepieniu plastrów pszczelarz umieszcza ramki z miodem w miodarce. W urządzeniu tym ramki są wirowane, co prowadzi do wypływania miodu z komórek plastrów na skutek działania siły odśrodkowej. Miód spływa po ściankach urządzenia na dno — do specjalnego zbiornika.

Filtrowanie i klarowanie miodu

Istotnym etapem wytwarzania miodu jest jego filtrowanie i klarowanie. Miód po odwirowaniu zawiera drobne zanieczyszczenia (np. drobinki wosku i pyłku), które muszą zostać usunięte. W tym celu najpierw poddawany jest cedzeniu przez specjalne sita. Na tym etapie usuwane są z niego większe zanieczyszczenia. Po przecedzeniu miód zostaje poddany klarowaniu. Wykorzystuje się do tego odstojniki do miodu. Miód zazwyczaj pozostaje w nich przez kilka dni, dzięki czemu resztki zanieczyszczeń wypływają na jego powierzchnię.

Rozlewanie miodu do słoików

W końcu nadchodzi ta długo wyczekiwana chwila — pszczelarz może cieszyć się efektem pracy swojej i swoich podopiecznych. Gotowy, klarowny miód jest rozlewany do słoików i szczelnie zamykany. W takiej postaci jest gotowy do sprzedaży lub dłuższego przechowywania.

Obserwuj nas w Google News

Gotowanie - najnowsze informacje

Rozrywka