czwartek, 8 lutego 2024 07:00

Jeden składnik sprawi, że pączki będą smakować jak u babci!

Autor Katarzyna Domagała
Jeden składnik sprawi, że pączki będą smakować jak u babci!

Tłusty czwartek wprawdzie już dzisiaj, ale może jeszcze zdążycie skusić się na upieczenie pączków w domu i oddanie się tej słodkiej przyjemności. Zdradzamy wam prosty przepis z jednym tajemnym trikiem, dzięki któremu pączki nie będą zbyt tłuste i będą smakować jak u babci!

Dobry i sprawdzony przepis na pączki poszukiwany jest przez wiele osób, szczególnie w tłusty czwartek, gdy niektórzy z nas decydują się na pieczenie pączków w domu. W sieci znajdziemy mnóstwo przepisów na różne rodzaje pączków. My przygotowaliśmy prosty przepis dla tych, którzy marzą o zjedzeniu pączka mocno tradycyjnego, pełnego domowego aromatu i po brzegi wypełnionego pyszną różaną konfiturą lub powidłami. Wystarczy kilka składników, zapał do gotowania i... gotowe!

Potrzebne składniki

  • 1 kilogram mąki pszennej
  • 100 gramów świeżych drożdży
  • 150 gramów cukru
  • 500 mililitrów mleka
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 gramów masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 kieliszek spirytusu (to tajemny składnik pączków, dzięki któremu nie wchłoną one zbyt dużo tłuszczu i będą puszyste)
  • konfitura różana lub powidła
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

  • Rozpocznij od przygotowania rozczynu: 4 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki oraz drożdże. Wszystko należy wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  • Przygotuj masę: żółtka, jajko, cukier i szczyptę soli utrzyj mikserem na gładko.
  • Zagrzej resztę mleka.
  • Roztop masło.
  • Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę i podgrzane mleko, a następnie dodaj rozczyn i roztopione masło.
  • Wyrób ciasto pamiętając, że potrzebuje ono napowietrzenia w czasie wyrabiania. Pod koniec wyrabiania dodaj spirytus i wyrabiaj ciasto do momentu, w którym będzie ono "odchodziło" od dłoni.
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, należy je dwukrotnie rozwałkować na grubość około 1 centymetra.
  • Wykrawaj krążki i napełniaj je powidłami lub różaną konfiturą. Odstaw na kilka minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Smaż pączki na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju z dwóch stron, by wytworzyła się tzw. obrączka wokół pączka.
  • Odsącz pączki na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.

W taki sposób przygotowuje pączki moja babcia. Zawsze są rumiane, puszyste i przypominają mi dzieciństwo.

Smacznego!

Fot.: Pixabay

Małopolska - najnowsze informacje

Rozrywka