Tłusty czwartek wprawdzie już dzisiaj, ale może jeszcze zdążycie skusić się na upieczenie pączków w domu i oddanie się tej słodkiej przyjemności. Zdradzamy wam prosty przepis z jednym tajemnym trikiem, dzięki któremu pączki nie będą zbyt tłuste i będą smakować jak u babci!
- Przypominamy artykuł opublikowany w lutym 2024 roku.
Dobry i sprawdzony przepis na pączki poszukiwany jest przez wiele osób, szczególnie w tłusty czwartek, gdy niektórzy z nas decydują się na pieczenie pączków w domu. W sieci znajdziemy mnóstwo przepisów na różne rodzaje pączków. My przygotowaliśmy prosty przepis dla tych, którzy marzą o zjedzeniu pączka mocno tradycyjnego, pełnego domowego aromatu i po brzegi wypełnionego pyszną różaną konfiturą lub powidłami. Wystarczy kilka składników, zapał do gotowania i... gotowe!
Potrzebne składniki
- 1 kilogram mąki pszennej
- 100 gramów świeżych drożdży
- 150 gramów cukru
- 500 mililitrów mleka
- 7 żółtek
- 1 jajko
- 100 gramów masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 kieliszek spirytusu (to tajemny składnik pączków, dzięki któremu nie wchłoną one zbyt dużo tłuszczu i będą puszyste)
- konfitura różana lub powidła
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
- Rozpocznij od przygotowania rozczynu: 4 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki oraz drożdże. Wszystko należy wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
- Przygotuj masę: żółtka, jajko, cukier i szczyptę soli utrzyj mikserem na gładko.
- Zagrzej resztę mleka.
- Roztop masło.
- Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę i podgrzane mleko, a następnie dodaj rozczyn i roztopione masło.
- Wyrób ciasto pamiętając, że potrzebuje ono napowietrzenia w czasie wyrabiania. Pod koniec wyrabiania dodaj spirytus i wyrabiaj ciasto do momentu, w którym będzie ono "odchodziło" od dłoni.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, należy je dwukrotnie rozwałkować na grubość około 1 centymetra.
- Wykrawaj krążki i napełniaj je powidłami lub różaną konfiturą. Odstaw na kilka minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Smaż pączki na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju z dwóch stron, by wytworzyła się tzw. obrączka wokół pączka.
- Odsącz pączki na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
W taki sposób przygotowuje pączki moja babcia. Zawsze są rumiane, puszyste i przypominają mi dzieciństwo.

Smacznego!
Fot.: Pixabay