sobota, 8 czerwca 2024 04:00, aktualizacja 4 miesiące temu

Siemię lniane: jak spożywać, aby wydobyć z niego pełnię korzyści?

Autor Katarzyna Jamróz
Siemię lniane: jak spożywać, aby wydobyć z niego pełnię korzyści?

Siemię lniane to prawdziwy skarb natury, którego potencjał często pozostaje niewykorzystany. Jego spożycie nie jest związana z konkretną porą dnia, ale sposób przygotowania tego drogocennego ziarenka ma kluczowe znaczenie dla jego zdrowotnych korzyści, pisze Onet.

Siemię lniane jest jednym z najpopularniejszych środków medycyny naturalnej. Ten wszechstronny składnik może wzbogacić dietę o wiele cennych składników odżywczych.

Wiele zastosowań

Siemię lniane można dodawać do jogurtu, sałatek czy domowych wypieków, a nawet prażyć na patelni. Jednak długotrwała obróbka termiczna niszczy cenne tłuszcze i witaminy zawarte w ziarnach. Co więcej, spożywane w całości siemię lniane nie ma szans na pełne przyswojenie przez organizm. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie z siemienia lnianego kleiku. Choć sama nazwa może brzmieć nieco nieapetycznie, mikstura ma neutralny smak, który można wzbogacić miodem, sokiem czy mlekiem. Inną opcją jest zmielenie ziaren, ale powinno to nastąpić bezpośrednio przed spożyciem, aby uniknąć utraty wartości odżywczych. Kupno już zmielonego siemienia lnianego jest wygodne, ale zdrowiej jest przygotować je samodzielnie z całych ziarenek. Aby przygotować kleik, zarówno z ziarenek, jak i ze zmielonego proszku, należy zalać 1-4 łyżki siemienia lnianego ciepłą wodą i odczekać. Nie zaleca się długiego gotowania. Na początku warto zacząć od najmniejszej dawki i stopniowo ją zwiększać w razie potrzeby, aby uniknąć niepożądanych reakcji ze strony nieprzyzwyczajonego żołądka i jelit.

Korzyści zdrowotne

Siemię lniane, często określane jako polski superfood, dostarcza organizmowi błonnika i białka. Jest także jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. W składzie znajdziemy również fosfor, potas, magnez i wapń. Jeżeli borykamy się z problemami z wypróżnieniem, warto spożywać siemię lniane rano, ponieważ skutecznie pobudza perystaltykę jelit. Działa też osłaniająco na żołądek i może zmniejszać apetyt, co jest korzystne podczas odchudzania. Wieczorne spożycie siemienia lnianego działa uspokajająco i wspomaga zdrowy, naturalny sen.

Fot. Ilustracyjne/Pixabay

Małopolska - najnowsze informacje

Rozrywka