Wielka Sobota w Zawoi i Skawicy to nie tylko czas modlitwy czy przygotowań do wielkanocnego świętowania, ale i idealny moment na to, aby pokazać babiogórski pierwiastek zaklęty w wielkanocnych tradycjach. Także i w tym roku w cieniu Królowej Beskidów można było spotkać tych, którzy postanowili przynieść do kościołów koszyk ze święconym ubrani w góralskie stroje.
Ten dzień pod Babią Górą to dobry czas ku temu, aby sprawdzić jak te tradycyjne koszyki ze święconym wyglądały dawniej i ile z tych sposobów przygotowywania pokarmów pozostało nam do dziś. Poczynania mieszkańców gminy Zawoja, ale i gości oceniło w tej kwestii jury, które sprawdziło czy przyniesione w koszyczku produkty powielają się z tymi, które do kościołów przynosili przed laty górale.
17 koszyków konkursowych w Zawoi i 5 w Skawicy podlegało ścisłej ocenie jury, które zwracało uwagę nie tylko na zgromadzone pokarmy, ale i na sam wygląd koszyka czy strój, w jakim przybył na tę okoliczność właściciel święconki.
Wśród święconych pokarmów przyniesionych w tradycyjnych koszykach komisja znajdowała takie produkty jak: jaja, kiełbasę, baranki, babki, masło, kołacze czy wodę święconą. Zaangażowanie uczestników zostało nagrodzone pięknymi upominkami, a sami zainteresowani obiecali wrócić za rok, aby ponownie powalczyć o miano najlepszego koszyka ze święconym, ale i dlatego, żeby ponownie się spotkać i wziąć udział w tradycyjnym, babiogórskim święceniu pokarmów.
Inf. UG Zawoja, Zdjęcia: Karina Trzebuniak, Sucha24.pl