Miłośników produkcji domowego wina nie brakuje. Dla wielu osób stała się ona życiową pasją, pozwalającą nie tylko przyjemnie spędzać wolny czas, ale przede wszystkim samodzielnie przygotowywać wyśmienite trunki, których smakiem można cieszyć się w towarzystwie albo wręczać je bliskim w prezencie. Jeśli jednak dopiero planujemy wejść do świata domowego winiarstwa, najczęściej zastanawiamy się, od czego zacząć. Potrzebne będą owoce, drożdże, a także szereg innych produktów i akcesoriów.
Owoce, drożdże, cukier
Wiele osób, które chcą zacząć przygodę z domowym winiarstwem, od razu zaopatruje się w owoce, a także w drożdże potrzebne do ich fermentacji, a tym samym do otrzymania wina. Są one oczywiście podstawą produkcji tego trunku, ale poza nimi trzeba kupić również pożywkę dla drożdży, niezbędną do fermentowania, podobnie jak cukier oraz wodę. Warto pamiętać, że wino można produkować z różnorodnych owoców, niekoniecznie z winogron. Świetnie sprawdzają się także:
- porzeczki,
- wiśnie,
- jabłka,
- gruszki,
- śliwki.
Wszystko zależy od tego, jaki napój chcemy otrzymać, co tyczy się też np. wyboru konkretnej pożywki czy typu drożdży.
Akcesoria do produkcji wina
Produkcji domowego wina nie można byłoby rozpocząć nie tylko bez owoców czy drożdży. Początkujących winiarzy może też zastanawiać, jakie akcesoria są niezbędne. Przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w fermentor, czyli dużą butlę ze szkła lub plastiku, nazywaną także gąsiorem albo balonem. To właśnie w jego wnętrzu będzie fermentował moszcz owocowy. Warto postawić na wariant z kranem, aby łatwiej spuszczać gotowy trunek – jeśli jednak fermentor nie będzie nim dysponował, potrzebny jest wężyk do obciągu wina. Niezbędna pozostaje również rurka fermentacyjna, która w czasie fermentacji odprowadza produkowany przez drożdże dwutlenek węgla, chroniąc wino przed zanieczyszczeniem.
Zanim jednak zacznie się fermentacja, przygotowuje się moszcz z owoców, a na tym etapie dodaje się m.in. cukier. Do monitorowania jego poziomu służy zaś tzw. winomierz, natomiast do dodatkowego sprawdzania stężenia alkoholu wykorzystuje się multimierz – w te przyrządy również trzeba się zaopatrzyć. W zakresie przygotowywania moszczu nie należy też zapominać o tym, że niektóre owoce przy tłoczeniu pozostawiają po sobie skórki i pestki (np. winogrono) – warto zatem stosować także specjalny worek do tłoczenia.
Zakupy w specjalistycznym sklepie
Gdy wino będzie już gotowe, ostatnimi akcesoriami do jego produkcji są oczywiście butelki, do których zostanie przelane, aby wkrótce mogło trafić czy to do kieliszków, czy w ręce obdarowywanej osoby. Wszelkie produkty niezbędne do rozpoczęcia przygody z samodzielnym winiarstwem warto zaś zamawiać w sklepach specjalizujących się właśnie w tej dziedzinie. Należy do nich Deptana.pl, gdzie wszystko, co potrzebne, znajdą zarówno początkujący amatorzy, jak i wprawieni pasjonaci.