czwartek, 19 października 2023 07:40, aktualizacja rok temu

Dieta ketogeniczna - na czym polega?

Autor Artykuł sponsorowany
Dieta ketogeniczna - na czym polega?

Dieta ketogeniczna opiera się na prostym założeniu: eliminujemy z posiłków tak wiele węglowodanów, jak to tylko możliwe. Czy jest to zdrowy tryb żywienia i kiedy może nam się przydać?

1. Dieta ketogeniczna - na czym polega?

2. Keto produkty - jakie artykuły spożywcze się do nich zaliczają?

3. Kiedy warto rozważyć kontrolę zawartości węglowodanów w posiłkach?

4. O czym pamiętać będąc na diecie ketogenicznej?

Dieta ketogeniczna - na czym polega?

Dieta ketogeniczna to szczególny system żywienia, który zakłada bardzo niskie spożycie węglowodanów. Przeciętnie człowiek spożywa ich około 200-300 gramów w ciągu dnia, zależnie od prowadzonego stylu życia. Gdy jesteśmy na diecie keto ich ilość nie może przekroczyć 50 gram, a bardzo często osoby z niej korzystające starają się zejść jeszcze niżej, na przykład do 30. Tak niski poziom węglowodanów umożliwia przejście organizmu w stan ketozy, który polega na pozyskiwaniu energii z ciał ketonowych, zamiast z cząsteczek glukozy. W ten sposób utrzymujemy poziom cukru we krwi na niskim poziomie, co pozwala kontrolować insulinę oraz - w wielu przypadkach - ułatwia również redukcję masy ciała.

Keto produkty - jakie artykuły spożywcze się do nich zaliczają?

Do produktów, które możemy określić mianem "keto", zaliczymy wszystkie te artykuły spożywcze, które zawierają w sobie minimalne ilości węglowodanów. W tej kategorii będzie więc mięso, naturalny nabiał, jajka, oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy i inne zdrowe tłuszcze, a także większość warzyw. Mianem keto możemy określić również niektóre owoce o niewielkiej zawartości cukrów, jak na przykład owoce zaliczane do grupy jagód (truskawki, borówki, maliny itd.). Nie oznacza to automatycznie, że inne produkty spożywcze są wykluczone - możemy jak najbardziej znaleźć (lub samodzielnie przygotować) ketogeniczne odpowiedniki pieczywa, niektórych słodyczy, makaronów i innych. Wiele ketogenicznych odpowiedników popularnych produktów spożywczych znajdziesz na stronie: https://onemoreluv.com/kategoria-produktu/produkty-ketogeniczne/.

Kiedy warto rozważyć kontrolę zawartości węglowodanów w posiłkach?

Przeciętny człowiek co do zasady nie musi stosować tak drastycznego systemu żywienia, jakim jest dieta ketogeniczna. Jadłospis o niskiej zawartości węglowodanów jest jednak bardzo przydatnym narzędziem we wspomaganiu leczenia niektórych chorób, jak na przykład nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów lub inne problemy z układem krążenia. Z diety ketogenicznej kategorycznie nie mogą natomiast korzystać osoby chore na cukrzycę, ponieważ zbyt niski poziom cukru we krwi może doprowadzić u nich do szoku.

Kolejną grupą osób, które skorzystają na kontroli ilości spożywanych węglowodanów są ci z nas, którzy borykają się z nadmiarowymi kilogramami. Choć dieta keto jest trudna i wymagająca, zdecydowanie ułatwia walkę z napadami głodu, chęcią na słodycze i innymi podobnymi bolączkami. Należy jednak pamiętać, że w przypadku odchudzania nie powinno się przebywać na diecie keto przez bardzo długi czas - wiele badań zaleca, aby utrzymywać ją jednorazowo maksymalnie 6-12 miesięcy.

O czym pamiętać będąc na diecie ketogenicznej?

Dieta ketogenna jest niewątpliwie skutecznym narzędziem w walce z wieloma różnymi problemami, o czym możemy przekonać się wertując niezliczone ilości badań naukowych, które podejmują ten temat. Należy przy tym pamiętać, że nie jest to to samo, co dieta niskowęglowodanowa - ta druga zakłada nieco większe spożycie węglowodanów w ciągu dnia. Jeżeli chcemy przejść na taki tryb żywienia, musimy przygotować się na pewne początkowe trudności. Dopiero po okresie przyzwyczajenia do nowego jadłospisu zacznie on być dla nas bardziej naturalny, a i przygotowywanie posiłków stanie się mniejszym problemem.

Gotowanie - najnowsze informacje

Rozrywka