piątek, 23 września 2022 12:24

Dobry grill – czyli jaki?

Autor Tomasz Stępień
Dobry grill – czyli jaki?

Zakup grilla to decyzja na lata. Wysoki koszt w połączeniu z trudnością instalacji sprawia, że wielu z nas podejmuje ją raczej świadomie, rzadko pochopnie. Tak też powinno być – na czytaniu recenzji, opisów produktów oraz poznawaniu ich zalet, warto spędzić jak najwięcej czasu. W niniejszym artykule z chęcią odpowiemy, co cechuje dobry grill i na jakie parametry zwracać uwagę podczas składania zamówienia grilla gazowego – obecnie najpopularniejszego ze wszystkich wariantów dostępnych na rynku.

Dlaczego grillowanie stało się aż tak popularne?

Grillowanie to wspaniała aktywność, której oddaje się coraz więcej Polaków. Fakt ten nie powinien dziwić – sezon grillowy, trwający od początku maja aż do września, przyciąga mnóstwo wielbicieli pysznych potraw i nietuzinkowych dań, których przyrządzenie w jakikolwiek inny sposób jest zasadniczo niemożliwe.

Grillujemy wraz z rodziną, z przyjaciółmi, czasami nawet ze współpracownikami oraz różnymi przyjezdnymi gośćmi. Z tego względu tak ważne jest, aby wybrać swoje nowe urządzenie z głową, świadomie i w pełni znając jego zalety, lecz także wady, bo i one w każdym urządzeniu również się pojawią.

Grill – materiał ma znaczenie

Zwróć uwagę przede wszystkim na materiał. Najlepszy zawsze jest grill z blachy nierdzewnej, który:

  • na długo zachowa swoją atrakcyjną stylistykę,
  • nie będzie podatny na uszkodzenia mechaniczne,
  • bez większego problemu wytrzyma wieloletnie użytkowanie.

Równie istotne jest jednak także pokrycie. Czysta i nieobrobiona blacha to ciekawy wybór. Znacznie lepszym jest jednak model pokryty dodatkowo specjalną powłoką lakierniczą, która stanowi zabezpieczenie całego urządzenia z zewnątrz.

Bardzo duże znaczenie ma także komfort użytkowania. Dobrze sprawdzi się wariant wyposażony w praktyczny i zamykany drzwiczkami pojemnik na butlę gazową. Nie bez znaczenia, szczególnie w przypadku użytkowania grilla na terenie naszej posesji w różnych miejscach, jest zastosowanie kółek. Dzięki nim każdy grill z blachy nierdzewnej można z łatwością przestawić w jakiekolwiek inne miejsce. Bez żmudnego rozkładania i proszenia o pomoc innych osób.

Dobry grill gazowy – najważniejsze parametry

Najważniejszym parametrem praktycznie każdego grilla jest liczba palników oraz ich łączna moc, która ma wpływ na szybkość przygotowywania dań oraz stopień ich obróbki. Dużą popularnością cieszy się grill z blachy nierdzewnej, wyposażony w trzy palniki o łącznej mocy 9,6 kW. To dobry wybór na początek oraz dla osób, które przyrządzają w jednym momencie dania dla np. pary. Inaczej jest w przypadku, gdy oczekujesz większej mocy. Wówczas warto postawić na niespełna dwukrotnie większą moc, rzędu 17,2 kW, generowaną przez aż 5 palników pod rusztem.

Sam ruszt również jest parametrem, na który zdecydowanie warto zwrócić uwagę przed zakupem. Przede wszystkim zawsze – niezależnie od naszych oczekiwań, ceny czy marki – powinien być wykonany z żeliwa. To trwały, stabilny i mocny materiał, a przy tym także odporny na działanie bardzo wysokiej temperatury. Z łatwością usuniesz z niego wszelkie zabrudzenia nawet w zmywarce.

Warto także ocenić liczbę akcesoriów dodatkowych, dostępnych w ofercie producenta. Dobrze jest wystrzegać się firm, które traktują grille jako poboczną część swojej działalności – w takich przypadkach początkujący lub zaawansowany grill-master traci możliwość rozbudowy swojego systemu np. o funkcję wędzenia czy wymiany elementów na inne. Dobrze jest zaufać firmie, która na rynku grillowania jest obecna od minimum kilka lat, a ich produkcję traktuje zawsze jako podstawę.

źródło zdjęć: freepik.com

Styl Życia

Styl Życia - najnowsze informacje