poniedziałek, 10 października 2022 14:15

Groźna bakteria w popularnym produkcie! Lepiej sprawdź czy masz go w domu

Autor Katarzyna Jamróz
Groźna bakteria w popularnym produkcie! Lepiej sprawdź czy masz go w domu

W poniedziałek (10 października) na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się kolejne ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii metki łososiowej.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą, która stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie. Najczęstsze objawy zarażenia mają charakter grypopodobny m.in. gorączka, dreszcze, bóle mięśni oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg)

Numer partii: 1F828092828

Termin przydatności do spożycia: 20.10.2022

Producent: Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni, 06-500 Mława, Uniszki Cegielnia 16A, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14130301

Fot. GIS

Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o. powiadomił wszystkich odbiorców o niezgodności i rozpoczął proces wycofywania produktu z rynku. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania.

Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Inf./Fot. GIS

Zdrowie – zagrożenia i choroby - najnowsze informacje