czwartek, 16 marca 2023 09:49

Jak wyposażyć lokal gastronomiczny?

Autor Artykuł sponsorowany
Jak wyposażyć lokal gastronomiczny?

Własny lokal gastronomiczny jest spełnieniem marzeń wielu osób. Choć prowadzenie go jest wymagającym zajęciem, tak niejednokrotnie pozwala na osiągnięcie satysfakcji w życiu. Jednak nim własna knajpa, pub czy restauracja zostanie otwarta, należy ją odpowiednio wyposażyć. Jakie sprzęty są niezbędne i od czego warto zacząć ich kupowanie? Podpowiadamy.

Niezbędne sprzęty w każdym lokalu gastronomicznym

Żaden lokal, w którym serwuje się posiłki, nie mógłby funkcjonować bez właściwie wyposażonej kuchni. Dlatego zawczasu należy ustalić menu i rodzaj podawanej żywności. Bazowanie na mikrofalówkach, grillach kompaktowych czy frytkownicach ograniczy pulę podawanych dań, jednak nie będzie tak kosztownym wyposażeniem, jak piece konwekcyjne czy kuchenki wielopalnikowe. Sklep gastronomiczny Gastroprofit oferuje wyjątkowo różnorodny sprzęt - dzięki czemu każdy będzie znaleźć urządzenia i akcesoria odpowiednie dla swojego lokalu.

Jednak bez względu na to, czy planujesz podawać burgery, pizze czy ciasta - niezbędne wyposażenie gastronomii jest podobne i obejmuje takie przedmioty jak:

  • lodówka i zamrażarka,
  • zmywarka,
  • sprzęt do utrzymania lokalu w czystości (mopy, szczotki, wiadra, szufelki i płyny do czyszczenia),
  • mikrofalówka,
  • okap,
  • sztućce, talerze, garnki, pojemniki do przechowywania składników i gotowej, żywności,
  • kruszarka do lodu,
  • system klimatyczno-wentylacyjny.

Dobry sklep gastronomiczny pozwoli na błyskawiczne zaopatrzenie się w niezbędny sprzęt - i tym samym szybkie otwarcie wymarzonego lokalu.

Zadbaj o dobro pracowników

Dobry lokal gastronomiczny to nie tylko miejsce, gdzie podaje się w estetycznych budynkach smakowite jedzenie. To także miejsce, w którym obsługa pracuje w komfortowych, bezpiecznych warunkach - co znacząco przekłada się i na jakość wykonywanej pracy. Dlatego nie zapominaj, że sprzęt gastronomiczny obejmuje także pomieszczenia socjalne. Pozwól swoim pracownikom na odpoczynek w dobrze wyposażonym do tego miejscu. Mikrofalówka, ekspres do kawy czy dystrybutor na wodę pozytywnie wpłyną na odbiór Twojego lokalu.

Sala konsumpcyjna w niezapomnianym stylu

Kuchnia gastronomiczna właściwie wyposażona pozwala tworzyć kulinarne dzieła sztuki. Jednak Twoi klienci najpierw będą zachwycać się widokami - zarówno tymi na talerzu, jak i przestrzeni dookoła. Dlatego zadbaj o niepowtarzalny klimat lokalu. Nawet niepozorne dodatki są w stanie odmienić miejscówkę i sprawić, że zostanie ona łatwo - i pozytywnie - zapamiętana przez klientów. Gastroprofit oferuje kompleksowe wyposażenie każdego lokalu. Jednak nie bój się eksperymentować i szukać własnego stylu. Gdy w modzie są restauracje w industrialnym stylu, sympatyczny, uroczy lokal może stać się strzałem w dziesiątkę i wyróżnić na tle innych. Warto także postawić na niepozorne upominki lub udogodnienia dla osób, decydujących się stołować w Twoim lokalu - ciasteczka z wróżbami, darmowe Wi-Fi, dolewka napoju lub nieograniczony dostęp do wody smakowej mogą przyciągać stałych klientów.

Finanse i Gospodarka

Finanse i Gospodarka - najnowsze informacje

Rozrywka