środa, 17 lutego 2021 15:31

Jak zrobić najlepszą soczystą karkówkę - sztuka pieczenia i marynowania mięsa

Autor Artykuł sponsorowany
Jak zrobić najlepszą soczystą karkówkę - sztuka pieczenia i marynowania mięsa

Czy przypominając sobie wędliny od Hańderka z zazdrością myślisz, jakby to samemu przygotować soczystą karkówkę na obiad? Jesteśmy gotowi zdradzić Tobie sekret marynowania i pieczenie mięsa, który sami stosujemy od dziesięcioleci.

Zanim jednak przekażemy Wam nasze tajniki, musicie wiedzieć kilka rzeczy. Uzyskanie najlepszej, soczystej karkówki, wymaga cierpliwości i czułości. I to dosłownie. Bez tego nie pomoże żaden magiczny przepis.

Sztuka marynowania karkówki – po pierwsze czas

Na początku drogi karkówki do piekarnika, trafia ona na blat kuchenny w celu zamarynowania. I tu najczęściej pojawia się pierwszy problem – wybór marynaty. Czy skorzystać z marynaty mokrej czy suchej? Czy mięso namoczyć w solance czy nie? A może należy macerować, aby było miękkie i soczyste?

Każda z tych opcji może być dobra. Ale poszczególne rozwiązania wymagają innej ilości czasu. Sucha marynata, używana podczas grillowania cienkich kawałków mięsa, pozwala poddać karkówkę obróbce termicznej już po kilkunastu minutach, a to czy pozostanie ona miękka i soczysta, w dużej mierze będzie zależeć od prawidłowego smażenia czy grillowania.

Pieczeń tylko w marynacie mokrej

Ale do jakiej marynaty powinna trafić nasza karkówka przeznaczona na pieczeń? Dla niej szykujemy mokrą marynatę, która zawiera mieszankę przypraw, ziół, ocet lub alkohol oraz olej. Wino czy dobre whisky oraz sok z cytryny, kiwi lub wspomniany już ocet, przyspieszą proces kruszenia mięsa.

Jeszcze lepszą metodą jest peklowanie mięsa, które nie tylko zmiękcza je, ale także konserwuje i pozwala w naturalny sposób uzyskać piękną, jednolitą barwę po upieczeniu. Moczenie w solance zajmuje jednak kilka dni. To dlatego tak często w domach rezygnuje się z tego sposobu.

Sekret Hańderka

Ale nie sam proces przygotowania mięsa sprawia, że produkty Hańderek są tak soczyste. Kluczem jest wybór produktów. Staranna selekcja mięsa i pewni dostawcy to połowa sukcesu. Kupując karkówkę w naszych sklepach firmowych, macie gwarancję, że jest ona najwyższej jakości i pierwszej świeżości. Pozostanie Wam tylko dobrze ją zamarynować.

Jak zrobić soczystą karkówkę?

Najlepsza karkówka powstaje wtedy, kiedy mięso pochodzi z pewnego źródła i zostanie zamarynowane odpowiednio wcześnie. Jeśli zatem brakuje Ci czasu, możesz podzielić ją na mniejsze porcje i użyć suchej marynaty. Kiedy masz więcej czasu, wykorzystaj sekretne „zmiękczacze”, aby uzyskać soczyste danie. Przedsiębiorstwo przetwórstwa mięsnego Hańderek łączy wszystkie te metody. Czy udaje się nam osiągnąć pożądany efekt? Oceńcie sami.

Gotowanie - najnowsze informacje