KETO DIETA - CO TO JEST - JAK TO DZIAŁA? Jedzenie keto oznacza stosowanie diety o niskiej zawartości węglowodanów, która jest umiarkowana w białku i wyższa w tłuszczu. Większość ludzi słyszała o diecie Atkinsa, która stała się sławna w latach 60-tych, spopularyzowanej przez kardiologa Roberta C. Atkinsa. Dieta keto, czyli dieta ketogeniczna, jest do tego podobna. Główna różnica polega na tym, że podczas gdy dieta Atkinsa jest bardzo bogata w białko, dieta keto wymaga ograniczenia spożycia białka i zwiększenia spożycia tłuszczu. Zachęca to Twój organizm do wejścia w stan ketozy, gdzie wykorzystuje zmagazynowany tłuszcz do produkcji ciał ketonowych, które działają jako paliwo dla Twojego organizmu do wykorzystania zamiast glukozy. Kiedy ograniczysz ilość spożywanych węglowodanów, organizm będzie zmuszony do wykorzystania nadmiaru tłuszczu do wykorzystania go jako energii. Jest to podstawowy cel diety keto, aby zmusić organizm do tworzenia ciał ketonowych, stąd nazwa ketoza, czyli keto! Insulina hamuje produkcję ketonu, a celem diety ketonowej jest wejście w ketozę i pozostanie w niej. W tym celu ważne jest, aby zminimalizować produkcję insuliny w jak największym stopniu. Najlepszym sposobem na to jest zmiana tego, co się je. Insulina jest produkowana w odpowiedzi na różne pokarmy, więc poprzez zmianę diety można zminimalizować jej produkcję. Przejście od pokarmów wysokowęglikowych (które powodują produkcję insuliny) do niskowęglikowych (które ograniczają produkcję insuliny) powoduje, że organizm wchodzi w ketozę. Tak właśnie działa dieta ketogeniczna, w skrócie!
JAK DZIAŁA DIETA KETOGENICZNA?
Dieta minimalizuje spożycie węglowodanów, jednocześnie zwiększając spożycie tłuszczu. Zmusza organizm do wykorzystywania tłuszczu w organizmie, do dostarczania energii. Po wyczerpaniu poziomu glukozy w organizmie, wątroba zamienia tłuszcz w organizmie na ketony, które są następnie wykorzystywane jako paliwo energetyczne. Nazywa się to ketonem i to jest to, co nadaje diecie jej nazwę.
Koncepcja diety ketonowej oznacza, że dzienne kalorie pochodzą z białka i tłuszczu, a nie z węglowodanów. Łatwe do strawienia węglowodany, takie jak omówione wcześniej, cukier, makaron, ryż, chleb i warzywa skrobiowe są eliminowane z diety.
Zielone warzywa mogą być spożywane w większych ilościach, ponieważ są one niższe w węglowodanach. Przy rozpoczynaniu diety Keto zaleca się spożycie nie więcej niż 50 gramów węglowodanów dziennie. Niektóre osoby Keto ograniczają ich spożycie do 20 gramów dziennie. Jak wspomniano wcześniej, każdy z nich jest inny i chodzi o to, aby dowiedzieć się, ile węglowodanów można zjeść bez wychodzenia z ketozy.
WEJŚCIE W KETOZĘ ZAJMUJE ORGANIZMOWI OD 2 DO 5 DNI.
Dwa do pięciu dni po rozpoczęciu diety keto, Twój organizm wchodzi w tzw. ketozę. Jest to stan, w który twój organizm wchodzi, gdy nie ma wystarczającej ilości węglowodanów (glukozy) dostępnych do zasilania twoich komórek w energię. W tym okresie w wątrobie powstają ketony lub związki organiczne, które metabolizują zmagazynowany tłuszcz do wykorzystania jako energia. Są one nazywane ciałami ketonowymi.
Każda osoba musi eksperymentować, aby określić poziom spożycia węglowodanów potrzebnych do pozostania w "ketonie". Każdy człowiek jest inny w zależności od swojego podstawowego tempa metabolizmu. Pałeczki ketonowe pomagają określić, czy organizm jest w ketozie. Są niedrogie, polegają na oddaniu moczu na patyku, który zmienia kolor, gdy Twój organizm produkuje ketony. Kiedy obniżasz spożycie węglowodanów, poziom glukozy wraz z poziomem cukru we krwi spada, co z kolei obniża poziom insuliny. Dzięki temu komórki tłuszczowe mogą uwalniać wodę, którą przechowują. Wyjaśnia to, dlaczego utrata wody często następuje w pierwszej kolejności. Komórki tłuszczowe następnie wchodzą do krwiobiegu i są metabolizowane przez wątrobę, aby zrobić ketony.
KETO DIETA - DLACZEGO WĘGLOWODANY SĄ DLA NAS SZKODLIWE?
Nie wszystkie węglowodany są dla nas złe. Przecież warzywa zawierają węglowodany. Węglowodany w warzywach, zwłaszcza zielonych, są niskie. W warzywach ich poziom jest łagodzony przez wysoką zawartość błonnika, co zasadniczo zmniejsza wpływ węglowodanów na organizm.
Po sprawdzeniu ich zawartości w danym produkcie często widać, że w tym przypadku są to węglowodany netto. Węglowodany netto oznaczają liczbę węglowodanów, które organizm wchłonie po dodaniu do nich włókna. Zazwyczaj jest to mniej niż liczba węglików brutto.
Wyrafinowane węglowodany to te, których musimy unikać na diecie keto. Są one również znane jako węglowodany przetworzone, lub "proste". W sumie dzielą się one na dwie główne grupy: cukry i ziarna rafinowane. W skład tej grupy wchodzą cukry:
Cukry przetworzone i rafinowane; takie jak sacharoza (cukier stołowy), syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy i syrop z agawy. Syrop z agawy, jak na ironię, często jest używany jako zdrowa alternatywa dla cukru, ale nie ma to miejsca w przypadku węglowodanów.
Wyrafinowane ziarna: Są to ziarna, z których usunięto włókniste i odżywcze części. Najbardziej znanym źródłem jest biała mąka z pszenicy rafinowanej. Jednak na diecie keto całe ziarna nie są lepsze. Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie ziarna są ograniczone w diecie keto, ale w szczególności wszystko, co zostało wyprodukowane z pszenicy. Ziarna rafinowane zostały pozbawione większości składników odżywczych podczas przetwarzania, w tym błonnika, witamin i minerałów, więc w zasadzie są one pustymi kaloriami.
JAK TO DZIAŁA? WĘGLOWODANY ZWIĘKSZAJĄ POZIOM INSULINY?
Wyrafinowane węglowodany mają wysoki indeks glikemiczny i są szybko trawione. W konsekwencji prowadzą do gwałtownych skoków poziomu cukru i insuliny we krwi po spożyciu posiłków o dużej zawartości węglowodanów. Regularne spożywanie dużej ilości pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym może prowadzić do chorób. Jednym z najczęstszych typów jest cukrzyca, ale na liście znajdują się również udary i choroby serca!
Ogólnie rzecz biorąc, diety o wysokiej zawartości węglowodanów, również mają tendencję do obniżania zawartości błonnika. Wynika to z faktu, że w trakcie przetwarzania włókna są usuwane. Dieta o niższej zawartości włókna wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób. Należą do nich: otyłość, choroby serca, rak jelita grubego i cukrzyca typu 2.
Kiedy węglowodany są rozkładane przez układ pokarmowy, zamieniają się w cukier lub glukozę. Organizm przekształca to w energię lub paliwo. Insulina, hormon produkowany przez trzustkę, dostarcza cukier z krwi do różnych komórek ciała, do wykorzystania dla energii.
Proste lub rafinowane węglowodany, takie jak biały chleb i słodycze, są szybciej rozkładane przez ciało. W konsekwencji powoduje to szybszy wzrost poziomu cukru we krwi i zwiększa zapotrzebowanie trzustki na produkcję insuliny.
W przypadku cukrzycy jest to spowodowane tym, że trzustka nie produkuje wystarczającej ilości insuliny lub też wytwarzana przez nią insulina nie jest skutecznie wykorzystywana. Z czasem ten nacisk na trzustkę może doprowadzić do jej zużycia. W rezultacie utrudnia ona nadążanie za obciążeniem glukozą, powodując wysoki poziom cukru we krwi. Ostatecznie prowadzi to do oporności na insulinę, cukrzycy i innych chorób.
PRODUKUJĄC ZBYT DUŻO INSULINY, ORGANIZM PRZECHOWUJE KALORIE W POSTACI TŁUSZCZU;
Podczas trawienia, insulina stymuluje komórki mięśniowe, tłuszczowe i wątrobowe do wchłaniania glukozy z krwi. Komórki używają tę glukozę dla energii lub odwrotnie zamieniają je w tłuszcz dla długotrwałego przechowywania. Badanie to pokazuje, jak insulina stymuluje komórki tłuszczowe do pobierania glukozy.
Jedzenie więcej kalorii niż ciało wymaga, prowadzi do nadmiaru poziomu glukozy. Jeżeli komórki nie używają jej jako paliwo, ciało przechowuje ją w tkankach jako tłuszcz do użycia na przyszłość.
Jedzenie keto pomaga kontrolować poziom cukru. W rezultacie ludzie mogą zmniejszyć ilość insuliny, którą muszą przyjmować jako lek, jeśli są insulinooporni. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku osób, które mają wyższy poziom cukru we krwi na początku.
Oprócz pracy dla osób z cukrzycą typu 2, działa również na zespół policystycznych jajników (PCOS), inną chorobę, która jest naznaczona insulinoopornością i pokazała cudowne właściwości dla chorób autoimmunologicznych i neurologicznych.
Aby zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej w organizmie i mieć ciało, którego pragniesz, powinieneś dążyć do zmniejszenia lub wyeliminowania codziennych skoków insuliny. Można to osiągnąć poprzez unikanie pokarmów wysokoenergetycznych (wysokowęglikowych) i zastępowanie ich pokarmami niskoenergetycznymi o wysokiej wartości odżywczej.