środa, 1 lipca 2020 08:05

Kraków. Lokalni producenci na targach żywności naturalnej

Autor Wiktoria Mitura
Kraków. Lokalni producenci na targach żywności naturalnej

W dniach 26 - 28 czerwca 2020 w hali Okrąglaka na Placu Nowym na Krakowskim Kazimierzu odbyły się targi pn. Zasmakuj w Małopolsce. Ich organizatorem jest Instytut Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Fundacja Obywatelska Kraków.

Ekologia, tradycja, natura, smak i zdrowie, to hasła, wokół których skupiało się weekendowe wydarzenie pn. Zasmakuj w Małopolsce, które miało na celu głównie promocję żywności naturalnej (tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej). Podczas imprezy lokalni producenci, w większości ambasadorowie znaku Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska, zaprezentowali szeroki wybór żywności i produktów wytwarzanych na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Przez trzy dni na targach można było degustować i kupić legalną śliwowicę łącką prosto od Krzysztofa Maurera z Łącka, w którego asortymencie nie zabrakło również pysznych tłoczonych soków owocowych, syropów, win i cydrów, jak mawiają znawcy, idealnych na upalne dni.

Pojawił się uwielbiany i jedyny w swoim rodzaju Pstrąg Ojcowski od najlepszych rolniczek w Europie. Wielbiciele wyrobów mięsnych nie mogli mieć powodów do narzekań,   obecna była rodzinna firma Gawor z Podstolic, producenci min. kiełbasy piaszczańskiej, wpisanej na europejską listę produktów regionalnych. Degustowano i kupowano pachnące prosto z przydomowej wędzarni: kiełbasy, boczki, kabanosy i szynki– również tą najbardziej znaną – Szynką Podstolego z Nogą! Obecni byli tez producenci charsznickiej kapusty kiszonej i ogórków.

Na krakowskim Kazimierzu można było spróbować prawdziwego Oscypka, bryndzy podhalańskiej i bundzu przywiezionych przez Bacę Krzysztofa Łasia z Leśnicy-Groń. Jeśli ktoś jeszcze nie był przekonany do smaku polskich win, to po tym weekendzie na pewno zmienił zdanie. Na targach bowiem można było spróbować i kupić wyśmienite wina białe i czerwone z ekologicznej Winnicy Wieliczka, znanej już w całej Europie. Warto również zaznaczyć, że Małopolska to region Polski, w którym jest najwięcej winnic.

Dużym zainteresowaniem cieszyła się Cukiernia Melba z Krzeszowic, która serwowała tradycyjne lody, również te z mleka od krów rasy „polska czerwona” oraz wielokrotnie nagradzane maślankowe. Zaś wszystkie Panie z ogromnym zainteresowaniem sięgały po naturalne kosmetyki, wyroby z Lawendy spożywczej, takie jak: syropy, ocet czy hydrolat. Nie zabrakło także produktów pszczelich czy z płatków róży.

Targi odwiedzali również przedstawiciele Powiatu Proszowickiego, w tym rolnicy, ogrodnicy, pszczelarze, hodowcy i producenci.

- Chcielibyśmy w przyszłości ponawiać targi i zapraszać lokalnych producentów ze wszystkich Powiatów Małopolski, w tym z Powiatu Proszowickiego, typowo rolniczego. Takie spotkania są doskonałą okazją do promocji swoich produktów i nawiązywania kontaktów handlowych – powiedział nam Piotr Janczyk członek Zarządu Powiatu Proszowickiego i członek Zarządu Stowarzyszenia Instytut Rozwoju Obszarów Wiejskich.
- Głównym celem targów było zaproszenie lokalnych producentów do Krakowa i stworzenie możliwości zarówno prezentacji, jak i sprzedaży swoich produktów. Pomysł się spodobał, ale ze względu na epidemię liczba krakowian i turystów nie była tak duża, jak w latach ubiegłych na tego typu imprezach - mówi - Gabriela Puszko Dyrektor Biura IROW w Krakowie.

Poniżej pełna lista wystawców na targach pn. Zasmakuj w Małopolsce.

P.P.U.H. Tłocznia Maurer, Winnica Wieliczka, Cukiernia Melba, Pstrąg Ojcowski, Producent Wędlin Firma GAWOR z Podstolic, Bacówka u Krzyśka, Agro-Wit Agnieszka Malinowska z Charsznickimi kiszonkami, Lavendziarnia Stoki 6, Gospodarstwo Pasieczne „Kószka” Piotr Kołacz, Gospodarstwo Rolne Róże i S-ka, TARSMAK ® Gondek i Wspólnicy sp.j.- producent sosów, majonezów, musztard, La-Le Sp. z o.o. - kosmetyki naturalne, Beskid Art Deco Grażyna Murzyn – rękodzieło i stroje ludowe.

Tekst: Arkadiusz Fularski

Fotografie: Arkadiusz Fularski i Kacper Ropka

Proszowice - najnowsze informacje