W partii tatara wołowego firmy Łuków wykryto bakterię Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga, która jest bardzo niebezpieczna dla naszego zdrowia.
Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) - produkt został pilnie wycofany ze sprzedaży, natomiast w przypadku, gdy wcześniej nabyliśmy to mięso, konieczne jest jego pozbycie.
Sanepid ostrzega, że spożycie tatara może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych i apeluje, żeby pod żadnym pozorem tego nie robić.
Dane produktu:
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 1032604
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
Foto główne: pixabay