czwartek, 22 listopada 2018 20:58, aktualizacja 6 lat temu

Tajemnice kuchni babiogórskiej

Autor Anna Piątkowska-Borek
Tajemnice kuchni babiogórskiej

Rosół z baraniny z ziemniakami i miętą zachwycił komisję. Złota Warzecha powędrowała do Stowarzyszenia „Nasza Skawica”.

W sobotę 17 listopada, w Lachowicach, odbyła się osiemnasta już edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”. Pierwsze miejsce w kategorii „potrawy typowo regionalne” zdobyły panie ze Stowarzyszenia „Nasza Skawica”, które przygotowały rosół z baraniny z ziemniakami i miętą. Triumfowały też w kategorii „potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych” – wywalczyły trzecie miejsce za pieczeń baranią na dziko.

O kuchni regionalnej udało nam się porozmawiać ze Stanisławą Zemlik, prezes Stowarzyszenia „Nasza Skawica”.

Czym smakowity rosół, za który otrzymały Panie „Złotą Warzechę”, różni się od tych, które co niedzielę pojawiają się na polskich stołach?

Stanisława Zemlik:

– To rosół, który od dawna gotuje się pod Babią Górą. Przygotowywała go moja babcia, mama, teraz również ja gotuję. W sezonie, jak jest młoda jagnięcina, to często pojawia się u nas na stole.

Do przyprawienia rosołu koniecznie dodajemy świeżą miętę pieprzową. Można też dodać lubczyk. Poza tym oczywiście marchewkę i pietruszkę grubiej pokrojone, czosnek, pieprz.

Rosół podajemy tradycyjnie, tak jak dawniej, z ziemniakami, nie z makaronem.

W tym roku komisja doceniła też Waszą pieczeń baranią na dziko. Jak się ją przyrządza?

– To pieczeń barania, którą trzeba wcześniej zamarynować. Nasolić, natrzeć czosnkiem i przed pieczeniem marynować w zalewie z octem, by była krucha.

Który to już raz startowały Panie w konkursie „O Złotą Warzechę”?

– Stowarzyszenie „Nasza Skawica” działa od ośmiu lat i co roku bierzemy udział w konkursie. W ubiegłych latach zdobywałyśmy nagrody za rosół z kury z ziemniakami czy za żurek na serwatce. Doceniona została też nasza nalewka zbójnicka.

Smak potraw w znacznej mierze tkwi w przyprawach.

– Tak. Warto dodać, że na Podbabiogórzu występuje czosnek niedźwiedzi, który jest doskonałą zdrową przyprawą. Nie tylko poprawia smak potraw, ale ma też mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Promują Panie kuchnię babiogórską. Gdzie można skosztować Waszych potraw?

– Ostatnio promowałyśmy naszą regionalną kuchnię między innymi podczas otwarcia ścieżek rowerowych w Zawoi, Babia Góra Trails. Co dwa lata częstujemy pielgrzymów, idących do Częstochowy. Co roku urządzamy spotkanie opłatkowe, na które zawsze coś dobrego przygotowujemy.
Panie z naszego stowarzyszenia bardzo lubią gotować, są dobrymi gospodyniami.

Czy dodatkowo szkolicie się w sztuce kulinarnej?

– W ubiegłym roku zorganizowałyśmy w Skawicy warsztaty kulinarne pt. „Babiogórska Kuchnia Regionalna”. Ich celem było przypomnienie zapomnianej już nieco kuchni Górali Babiogórskich oraz opracowanie przepisów i rozpowszechnienie ich wśród mieszkańców gminy Zawoja. W warsztatach brały udział panie z całej gminy. Na koniec przygotowałyśmy degustację potraw podczas Babiogórskiej Jesieni.

Jakie potrawy wtedy Panie przygotowały?

– Były to same dania tradycyjne kuchni babiogórskiej. Przyrządziłyśmy żurek na serwatce z jajkiem i białą kiełbasa. Były pierogi z mięsem, z bobem i grzybami leśnymi. Oczywiście nie mogło zabraknąć czegoś na słodko. Podałyśmy „buktę skawicką z borówkami” i sernik.

Dziękuję za rozmowę.

Rozmawiała
Anna Piątkowska-Borek

Fot. GOK Stryszawa

Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”

Kategoria: potrawy typowo regionalne

I miejsce: Stowarzyszenie „Nasza Skawica” – za rosół z baraniny z ziemniakami i miętą
II miejsce: KGW „Zawojanki” – za kwaśnicę z baraniną
III miejsce: KGW Hucisko-Pewelka – za udziec barani w kapuście
wyróżnienie: Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” – za rosół z jagnięciny z ziemniaczkami

Kategoria: potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych

I miejsce: KGW Stryszawa Dolna – za klopsiki z jagnięciny z fasolą „Jaś”
II miejsce: KGW Baczyn – za gołąbki z pęczakiem i baraniną
III miejsce (ex aequo): Stowarzyszenie „Nasza Skawica” – za pieczeń baranią na dziko oraz KGW „Zawojanki” – za pieczeń baranią nadziewaną szynką
wyróżnienie: Zembrzyckie KG „Mioduszyna – za pieczeń baranią z żurawiną

Kategoria: nalewki

I miejsce: KGW Targoszów – za nalewkę poziomkową
II miejsce: Zembrzyckie KG „Mioduszyna” – za „Cyconkę”
III miejsce (ez aequo): Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” – za „Łzy świeszcza” oraz KGW Baczyn – za nalewkę różaną

Wyróżnienie za estetykę podania potraw i nalewek otrzymał Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej.

Organizatorem XVIII Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę” był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami: Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Urząd Gminy w Stryszawie i OSP Lachowice.

Sucha Beskidzka

Sucha Beskidzka - najnowsze informacje

Rozrywka