Pod koniec lipca działającą od 39 lat na ulicy Starowiślnej w Krakowie lodziarnię docenił internetowy przewodnik kulinarny TasteAtlas. W przygotowanym przez portal rankingu 100 najlepszych lodziarni na świecie znalazły się waniliowe lody kręcone według receptury pana Stanisława Sargi.
Idąc latem ulicą Starowiślną, nie sposób nie dostrzec ciągnącej się na kilkanaście metrów kolejki rodem z PRL-u. Wszystko za sprawą sprzedawanych tu od 1985 r. tradycyjnych lodów wyrabianych przez pana Stanisława Sargę.
Smak lodów ze Starowiślnej wielokrotnie był nagradzany (między innymi Laurami Cukiernictwa), a pod koniec lipca portal TasteAtlas (znany internetowy przewodnik kulinarny) docenił pracę polskiego cukiernika, zamieszczając jego waniliowe lody w zestawieniu 100 najlepszych na świecie.
Tradycyjne maszyny, naturalne składniki
W rozmowie z Głosem24 Stanisław Sarga wyjaśniał, że sukces zawdzięcza nie tylko recepturze i naturalnym składnikom ze sprawdzonych źródeł, ale specjalnym maszynom, które pozwalają wymieszać wszystkie składniki razem.
– Proces technologiczny jest ważny no i składniki. Dziś jest z czego robić lody, nie ma takiego ubóstwa jak było wcześniej. Dawniej było dużo trudniej. To były ciężkie lata, pamiętam jeszcze braki najbardziej podstawowych surowców. Teraz naprawdę jest w czym wybierać. Smak lodów nie może być sztuczny. Dodawanie aromatów można wyczuć i to później odbija się na żołądku, można dostać niestrawności, zgagi czy czkawki. Składniki są bardzo ważne. Przecież z wody lodów się nie zrobi [śmiech]. Trzeba dopilnować, żeby smak zawsze był ten sam. Tutaj na zapleczu mam tradycyjne maszyny. To jest też ważne, że mogę do nich wrzucić owoce, wymieszać, a później dodaję do nich resztę składników. Nowoczesne maszyny nie wymieszają owoców. Trzeba to robić osobno, a to już nie będzie ten smak – wyjaśnia cukiernik.
Tradycyjne maszyny, naturalny smak i niepowtarzalny klimat sprawiają, że to jedno z tych miejsc w Krakowie, w których czas się zatrzymał. Uwagę przykuwa nie tylko paleta tradycyjnych smaków świeżych lodów (w tym nagrodzonych waniliowych), ale i czystość (zarówno w części sklepowej, jak i produkcyjnej).
28. miejsce na świecie
Mimo że smak lodów pana Stanisława uwielbiają pokolenia krakowian, fakt, że został on cukiernikiem, był przypadkiem: – Z zawodu jestem cukiernikiem. Całe życie robiłem lody i ciastka. A dlaczego wybrałem właśnie ten zawód? To był po prostu zbieg okoliczności – mówi w rozmowie z Głosem24.
Nagrodzone przez TasteAtlas lody o smaku waniliowym zostały wyróżnione za "kremowy, bogaty smak, który doskonale oddaje istotę składnika". Popularny internetowy przewodnik kulinarny w rankingu 100 najlepszych lodów zamieścił je 28. pozycji. Nic dziwnego, skoro swój smak zawdzięczają, jak podkreśla właściciel lodziarni, wyłącznie naturalnym składnikom.
– W naszych lodach nie ma żadnych wzmacniaczy smaków. Wszystko musi być naturalnie i trzeba dać odpowiednio tyle składników, żeby smak był dobrze wyczuwalny wyjaśnia Stanisław Sarga i dodaje: – Tak sobie myślę, że jak się już tyle lat jest w tym zawodzie, to człowiek doszedł do perfekcji. Zawsze mówię, że, jak mnie lody smakują, to klientowi też będą smakowały. Na bieżąco zamawiam świeże produkty i od lat mam tych samych, sprawdzonych dostawców.
Fot. M. Haładyj
- Czytaj również: