czwartek, 3 października 2019 08:47

Czas na jesienne przepisy: Zupa krem z dyni

Autor Mateusz Łysik
Czas na jesienne przepisy: Zupa krem z dyni

Jesień to okres, w którym mamy dostęp do różnego rodzaju warzyw. Jednym z nich jest dynia i właśnie ją dostałam od sąsiadki. Nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić, bo nigdy wcześniej nie przyrządzałam dań z dynią. Krem jest pyszny, lekko pikantny, aromatyczny.

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa (ok. 1kg)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • kawałek papryczki chili
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki masła
  • 1l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • opcjonalnie sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:1. Wszystkie warzywa obrać, z dyni i papryki usunąć nasiona, pokroić w kostkę.2. W większym garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać cebulę. Delikatnie zeszklić. Następnie dodać czosnek, paprykę, dynię i chili. Chwilę podsmażyć (ok. 5 minut). 3. Wlać bulion, dodać marchew i pietruszkę. Kiedy warzywa się zagotują, zmniejszyć gaz, przykryć garnek i gotować około 40 minut, aż warzywa będą miękkie.4. Garnek zdjąć z ognia. Ugotowane warzywa zmiksować na gładki krem. Na koniec wmieszać śmietanę i ewentualnie doprawić krem do smaku. 5. Zupę można podawać z kleksem śmietany i grzankami.SMACZNEGO!Przepis ze strony Danka Pichci,dzięki współpracy z Grupą GOTOWANIE - TANIE, A WYKWINTNE.

Gotowanie

Gotowanie - najnowsze informacje